Revista presei economice 20 octombrie 2014

Depozitele garantate s-au majorat in trimestrul 3
Capital

Depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar au crescut cu 1% la finele trimestrului trei din acest an, comparativ cu trimestrul anterior. Aceasta crestere este pe fondul avansului inregistrat de depozitele garantate ale firmelor, de 2,7%.

Valoarea depozitelor garantate a ajuns la finalul trimestrului trei al acestui an la 159,4 miliarde de lei. Depozitele garantate de FGDB reprezinta 58,1% din valoarea totala a depozitelor constituite la bancile participante la Fond. In perioada analizata, a crescut valoarea totala a depozitelor garantate atat ale persoanelor fizice, cat si a persoanelor juridice.

Depozitele in valuta garantate au avansat mai rapid decat depozitele in lei. Majoritatea deponentilor garantati detin depozite cu o valoare mai mica decat plafonul de garantare – 100.000 de euro/deponent/banca.

MasterCard a lansat un nou card
Wall-Street

In colaborare cu compania partenera Zwipe, MaterCard a lansat primul card din lume care se autentifica cu amprenta posesorului. Cardul include un cititor de amprenta si certifica ca plata este facuta de posesorul acestuia.

Functia contactless specifica cardului se refera la faptul ca acest card functioneaza dupa sistemul cardurilor de calatorie care pot fi reincarcate si care tine evidenta fondurilor disponibile cu ajutorul cip-ului incorporat.

Piata de leasing este absorbita in proportie de 27% de sectorul agricol
Capital

Finantarile in leasing pentru sectorul agricol au reprezentat 27% in total portofoliu la nivelul societatilor membre ale Asociatiei Societatilor Financiare -ALB Romania, in semestrul unu 2014. Comparativ, in primele sase luni din 2013, agricultura absorbea numai 20% din piata leasing-ului.

In semestrul unu 2014, echipamentele industriale au reprezentat 44% in contractele de finantare leasing, iar finantarile in contructii au fost de 14%. In aceeasi perioada, finantarile de autovehicule au crescut cu 27,25%, iar contractele pe segmenetele de real estate au scazut de 12,37%.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *