Revista presei economice 24 martie 2015

Romanii au platit cu cardul pe internet taxe si impozite de peste 10 mil. lei in doua luni
Wall Street

Valoarea taxelor si impozitelor locale platite direct cu cardul pe internet a crescut in primele doua luni din acest an cu 52% comparativ cu perioada similara din 2014, la peste 10 milioane de lei, ceea ce reprezinta peste 40% din sumele achitate online in intreg anul 2014. In perioada analizata, contribuabilii au realizat aproape 40.000 de plati online de taxe si impozite catre autoritatile locale, in crestere cu 49% fata de primele doua luni ale anului 2014. Internetul permite contribuabililor sa isi plateasca taxele oricand si de oriunde si sa evite astfel eventualele cozi de la ghisee sau costuri legate de retragerea numerarului de la bancomate. La sfarsitul anului trecut, peste 110 primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale. Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul se poate realiza si fizic la sediile administratiilor locale, la POS-urile instalate in oficiile postale care accepta tranzactiile cu cardul, in locatiile special deschise de Visa in centrele comerciale, la infochioscurile instalate in sediile administratiilor locale, in supermarket-uri si mall-uri.

 

Clasamentul asiguratorilor dupa daunele achitate anul trecut: cinci jucatori au doua treimi din total
Ziarul Financiar

Omniasig, Astra, Uniqa, Groupama si Allianz-Tiriac au platit cele mai multe daune. Cinci companii de asigurari mari au consemnat aproape doua treimi din daunele de peste 4 miliarde de lei (900 mil. euro) achitate anul trecut pe polite de asigurari generale, iar primii zece asiguratori in functie de despagubiri au avut o cota de peste 95%. Pe asigurari de viata, care au ajuns aproape la o cincime din totalul despagubirilor, primii cinci jucatori au o cota de 80%.

Omniasig, companie detinuta de asiguratorul austriac Vienna Insurance Group, a achitat anul trecut cel mai mare volum de despagubiri pe asigurari generale – 668 milioane de lei. Omniasig s-a situat pe pozitia a treia in clasamentul celor mai mari despagubiri pe polite auto Casco, pe locul patru pe auto obligatorii si pe primul loc in cadrul claselor de asigurari de proprietati si de raspundere civila generala. Astra, companie aflata in administrare speciala, a ocupat anul trecut pozitia a doua in clasamentul despagubirilor, cu un volum de 494 milioane de lei. Astra a fost pe primul loc la despagubiri achitate pe polite de raspundere civila auto (RCA), cu 339 milioane de lei. Practic, peste doua treimi din politele Astra au fost achitate pe polite RCA.

 

O dobanda de politica monetara de 0% nu mai este adecvata in SUA
Capital

Presedintele Rezervei Federale (Fed) din St. Louis, James Bullard, a declarat ca o dobanda de politica monetara de zero procente nu mai este adecvata in SUA iar o eventuala majorare a dobanzii in cursul verii ar lasa in continuare politica monetara extrem de relaxata. Banca centrala a SUA se apropie de momentul in care va decide prima majorare a dobanzii de baza din ultimul deceniu sustinand ca in contextul in care ritmul de crestere al economiei americane ar urma sa depaseasca trei procente in acest an iar rata somajului ar urma sa scada spre cinci procente a venit momentul pentru o majorare a costului creditului.

In acest context, James Bullard s-a declarat ingrijorat de diferenta existenta intre asteptarile pietei si cele ale Fed cu privire la momentul in care va fi decisa prima majorare de dobanda avertizand ca acest decalaj ar putea sa provoace o reactie ‘violenta’ pe pietele financiare.

 

Loredana Iuliana Baltag

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *