Revista presei economice 4 septembrie 2014

BCE a redus dobanda de politica monetara in zona euro
Capital

Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,05%, de la nivelul de 0,15%. De asemenea, rata dobanzii la facilitatea de depozit in teritoriul negativ a scazut de la minus 0,10% pana la minus 0,20%, ceea ce inseamna o scumpire a plasamentelor pe care bancile comerciale le poate realiza la BCE cu fondurile in exces pe care le detin.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis si reducerea dobanzii la facilitatea de creditare marginala de la 0,40% la 0,30%.

Aceste decizii au fost ca urmare a stagnarii economiei in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Pe de cealalta parte, luna august a marcat cel mai scazut nivel al inflatiei din ultimii cinci ani, 0,3%.

BCE va achizitiona noi tipuri de active pentru a ajuta deblocarea creditarii in zona euro
Capital

BCE va incepe sa achizitioneze obligatiuni garantate cu active (ABS) si obligatiuni ipotecare in luna octombrie pentru a sustine economia. Aceasta decizie a fost luata impreuna cu reducerea ratei dobanzii de politica monetara, insa a existat o majoritate confortabila in favoarea introducerii de programe de achizitie de obligatiuni.

BCE estimeaza o crestere economica mai mica comparativ cu preconizarile anterioare, nivelul fiind de 0,9% pentru acest an, urmand o accelerare la 1,6% pentru anul viitor. BCE mizeaza pe o crestere a preturilor in zona euro de 0,6%, mai putin comparativ cu 0,7% preconizat in luna iunie si cu limita de 2% avuta in vedere de BCE.

Taxa pe constructii speciale va fi reduca cu 0,5%
Wall-Street

Premierul Victor Ponta a anuntat reducerea taxei pe constructii speciale, cunoscuta ca “taxa pe stalp” , de la 1,5% la 1% din valoarea constructiei, iar veniturile colectate vor ramane la bugetul local.

Aceasta taxa a fost introdusa la inceputul acestui an si se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, precum stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.

Numarul noilor insolvente a scazut cu 10% in prima jumatate a anului
Financiarul

Pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au deschis 13.855 de procedure noi de insolventa. Conform evolutiilor anteriore, se preconizeaza un volum total de 23.000 de insolvente deschise pe parcursul anului 2014.

Cel mai afectat sector este cel al constructiilor, iar Bucurestiul ocupa prima pozitie la nivel de regiuni, cu o crestere de 23% a numarului de firme intrate in incapacitate de plata. Cei mai afectati de insolventele deschise in primul semestru sunt furnizorii comerciali. Intrarea in vigoare a noii Legi a insolventei face dificila estimarea evolutiei numerice a dosarelor noi de insolventa.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *