Revista presei economice- 8 octombrie 2013

Rata creditelor neperformante a atins nivelul de 21%
Capitalul

 

Potrivit unui raport publicat de catre BNR, nivelul ratei creditelor neperformante a atins valoarea de 21% din totalul creditelor acordate. Fata de 2009, cand avea valoarea de 7,8%, in 2013, s-a triplat.

Companiile nefinanciare care au primit credite si se afla in insolventa sau faliment, ocupa o pozitie insemnata. Acestea au primit 23,6 miliarde de lei, adica 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare.

Dintre aceste credite, 84% se reflecta in nivelul ratei creditelor neperformante analizate, facand parte din categoria creditelor cu restanta mai mare de 90 de zile.

Firmele aflate in insolventa genereaza 61% din volumul incidentelor majore de plati aflate sub supravegherea BNR.

 

Raiffeisen Leasing va prelua active de la ING Lease
WallStreet

 

O parte din portofoliul de leasing al ING Lease va fi preluat de catre Raiffeisen Leasing ca urmare a unui acord intre cele doua parti. Finalizarea acestei tranzactii se va realiza la inceputul anului 2014 dupa aprobarea de Consiliul Concurentei.

Activele ce vor fi preluate sunt in valoare de 30 milioane de euro precum si angajati si 60 de clienti corporativi mari si medii. Structura este 49,7%-vehicule, 31,6%-echipamente si 18,7%-real estate, in functie de tipurile de bunuri finantate.

ING Lease Romania IFN este detinuta integral in momentul actual de ING Lease Holding N.V.

 

Romania are cele mai mici marje la creditele in lei
WallStreet

 

Conform unui studiu realizat de catre Raiffeisen Bank, romanii au la dispozitie cele mai mici marje si costuri totale din regiune la credite in moneda locala. Acest lucru este posibil desi rata de politica monetara este ridicata si perceptia publica ce este influentata in mare parte de costul redus al finantarilor in euro.

In luna iulie dobanda anuala efectiva pentru creditele de consum in moneda locala se ridica in medie la 14,83% pentru lei, 20,41% pentru zloti, 22,59% pentru forinti, 15,02% pentru coroane cehe.

Pentru creditele imobiliare, Romania se afla pe o pozitie medie, dobanda anuala efectiva avand o valoare de 7,36% fata de 7,69% in Bulgaria si 9,5% in Ungaria, insa este mai mare fata de cea din Cehia-3,46% si Polonia-5,52%.

Loredana Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *