Revista presei economice 23 octombrie 2014

Scadere de 0,2% a creditelor contractate de populatie si firme
Ziarul Financiar

Conform comunicatului emis de catre Banca Nationala a Romaniei, creditul in lei a crescut cu 0,6%, iar cel in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,8%. Creditele pentru populatie si firme au scazut in septembrie cu 0,2% fata de luna anterioara, la 213,069 miliarde lei, influentate negativ de scaderea finantarilor in valuta.

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au diminuat cu 0,2% pana la 81.184 miliarde lei, iar cele ale persoanelor juridice au crescut cu 1,8% pana la 59,519 miliarde lei.

 

BCR vinde credite neperformante de 433 milioane euro
Ziarul Financiar

Potrivit CoStar Finance, BCR a mandat firma de consultanta si audit PwC sa vanda credite de 433 milioane euro acordate unui numar de 91 de corporatii, peste 85% din suma fiind acoperita cu garantii imobiliare, doua treimi cladiri comerciale si o treime terenuri.

Portofoliul pus in vanzare cuprinde 410 credite neperformante acordate unor companii din diverse domenii: industrie, dezvoltatori imobiliar, companii de constructie, ferme zootehnice, minerit si metale.

Imobilele aduse in garantie sunt pe intreg teritoriul tarii, iar 64% din portofoliu este reprezentat de credite denominate in euro si 31% in lei. Aproape 90% din companiile care au luat imprumuturi se afla in insolventa.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *