Revista presei economice 30 ianuarie 2015

Cresterea economica din SUA a incetinit la 2,6% in ultimul trimestru
Ziarul Financiar

Economia SUA a crescut cu 2,6% in ultimul trimestru al anului trecut raportat la perioada similara a anului anterior, ritm inferior celui estimat de analisti si mult sub avansul de 5% din trimestrul al treilea. Analistii anticipau un ritm de crestere economica de 3,2% pentru ultimul trimestru. Consumul intern, care contribuie cu aproape 70% la produsul intern brut, a crescut cu 4,3% in trimestrul al patrulea, cea mai buna evolutie incepand cu 2006. In trimestrul al treilea, consumul intern a crescut cu 3,2%. Avansul PIB-ului din trimestrul al patrulea a fost limitat de declinul cheltuielilor publice si private, precum si de evolutia exporturilor. Cresterea economica pentru intregul an 2014 a fost de 2,4%, dupa un avans de 2,2% in 2013.

Curatirea bilanturilor de credite neperformante a adus pierderi de 3,6 mld. lei la 11 luni
Capital

Sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor. In urma cu o saptamana, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca bancile au inregistrat anul trecut pierderi cumulate “mult mai mari” de 2 miliarde de lei, cat s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depasit in luna noiembrie, iar in decembrie s-au adancit. Aceste pierderi masive ale sistemului bancar sunt explicate prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR. Nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie. Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 banci au avut pierderi insumate de 1,55 miliarde lei.

Rata somajului a scazut in decembrie la 6,4%
Ziarul Financiar

Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost in decembrie de 6,4%, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de noiembrie si cu 0,6 puncte comparativ cu decembrie 2013, numarul somerilor ajungand la 604.000 persoane. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) a fost mai mic in decembrie atat fata de luna precedenta (617.000), cat si fata de ultima luna a anului precedent (649.000 persoane).  Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,1% pentru luna decembrie (5,3% in cazul barbatilor si 4,8% in cel al femeilor). Aceasta categorie de varsta reprezinta 73,7% din numarul total al somerilor.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published.