Revista presei economice 3 decembrie 2014

Schimbari majore in sistemul bancar romanesc dupa sase ani de criza
Banking News

Sistemul bancar romanesc inca resimte efectele crizei din 2008, an in care toate institutiile financiare s-au lovit de problema creditelor neperformante, de scaderea cererii de credite si o piata din ce in ce mai restransa.

Industria bancara este sectorul care finanteaza in proportie de 90% economia, creditul fiind “motorul economiei”, insa costurile sunt in continuare mari iar veniturile sunt in scadere dupa sase ani de criza.

Practic, in ciuda faptului ca dobanda de politica monetara a scazut pana la 2,75% in prezent, dobanzile la credite sunt destul de mari comparativ cu aceasta.

Conform datelor BNR, in anul 2008 reteaua teritoriala bancara a ajuns la un numar record de 6.552 de sucursale si agentii in care erau angajati peste 71.600 de bancheri, cu un salariu mediu net de aproximativ 3000 lei.

Pe parcursul a sase ani de la inceputul crizei economice, au fost inchise 1.215 agentii si 13.637 de salariati au parasit sistemul bancar.

La sfarsitul lunii septembrie numarul total de sucursale si agentii era de 5.337 de unitati, iar numarl angajatilor din sistemul bancar era de 57.985 de persoane.

 

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut cu 747 milioane euro
Banking News

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei s-au redus luna trecuta cu 747 milioane euro la 31,46 miliarde euro, aceasta scadere fiind un efect al reducerii ratei rezervelor minime obligatorii in valuta de la 16% la 14%.

Ca urmare a scaderii ratei rezervelor minime obligatorii in valuta, s-au inregistrat iesiri de circa 1,89 miliarde de euro, rezervele valutare fiind de 31,46 miliarde de euro in noiembrie.

Rezervele valutare au ajuns la un nivel maxim de 32,913 miliarde de euro in luna ianuarie, si un minim de 30,681 miliarde euro in luna mai, conform datelor BNR.

Rezervele de aur ale Romaniei s-au mentinut la 103,7 tone, a caror valoare in conditiile evolutiei preturilor internationale este de circa 3,17 miliarde de euro.

 

Petrom a scazut cu 15% din cauza scaderii pretului petrolului
Capital

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat o pierdere de 15% din valoarea sa la bursa din septembrie pana in prezent din cauza scaderii pretului petrolului.

Compania Petrom (SNP) a fost afectata si de sedinta de saptamana trecuta a tarilor membre OPEC care au decis sa nu reduca productia, fapt care a condus la scaderea cotatiilor petrolului.

Cotatia OMV Petrom (SNP) a scazut cu 2,15% vineri 28 noiembrie, pana la 0,418 lei/titlu, fiind prima data cand pretul actiunilor scade sub pragul de 0,42 lei/actiune.

Catalin Iftenie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.