Revista presei economice 27 octombrie 2014
Creditele neperformante din sistemul financiar european au soldul egal cu produsul intern brut al Romaniei
Capital
Actiunile de reevaluare a activelor derulate de Banca Centrala Europeana si de celelalte banci centrale din zona euro arata expuneri neperformante de 136 de miliarde de euro. Sase banci au picat ultimele teste de rezistenta realizate la nivel european, acestea fiind prezente si in Romania.
Au fost analizate cele mai mari 130 de banci din zona euro care aduna expuneri neperformante intr-un volum de 879 de miliarde de euro, cifra mai mare decat PIB-ul cumulat al Austriei si Belgiei.
In urma evaluarii s-a ajuns la concluzia ca institutiile financiare au facut pana acum raportari mult mai optimiste ale valorilor reale aferente creditelor acordate. Cele mai mari ajustari s-au facut la nivelul bancilor italiene, grecesti, germane si franceze.
In Romania, cu toate ca politica monetara a fost relaxata, contractia creditului a continuat. Mai mult, siuatia bancilor europene care au subsidiare in Romania va face ca lipsa fondurilor din ultimii ani sa persiste.
Programul locurilor de munca pentru tinerii absolventi ofera 2000 de locuri de munca
Financiarul
Programul “Locuri de munca pentru tinerii absolventi 2014” a inceput la sfarsitul lunii august si se deruleaza pana in vara viitoare. Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) a semnat, pana in prezent, 500 de acorduri pentru 2000 de locuri de munca destinate tinerilor absolventi.
Sprijinul financiar acordat firmelor va acoperi plata unui salariu net de 900 de lei pentru absolventii de studii medii, respectiv de 1300 de lei pentru absolventii de studii superioare, pe o perioada de minimum 6 luni si de maximum 12 luni.
Se urmareste ca prin acest proiect sa se implementeze opt proiecte, prin care se vor acorda subventii in valoare de 40 de milioane de euro si prin care sa se creeze 6400 noi locuri de munca destinate tinerilor absolventi.
BCR a redus prognozele de avans economic ale Romaniei
Wall-Street
Avand in vedere nivelul scazut al investitiilor publice si deteriorarea situatiei economice a principalilor parteneri comerciali, BCR a redus prognozele de avans economic ale Romaniei, estimand o crestere de 1,8% in acest an si 3% in 2015. Anterior, BCR estima o crestere a PIB de 2,3% in acest an si de 3,3% in 2015.
De asemenea, BCR considera ca fiind “ambitioasa” tinta de deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru anul viitor asumata de guvern, dar si deficitul structural al bugetului general consolidat de 1% din PIB.
Banca Comerciala Romana considera ca statele din Europa Centrala si de Est care au reusit sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB, vor incetini ritmul consolidarii fiscale anul viitor si vor directiona mai multe fonduri catre cheltuielile publice.
Adina Apatachioae
Leave a Reply