Revista presei economice – 21 octombrie 2013

Nivel ridicat al creditelor neperformante, atat in randul firmelor, cat si a populatiei
Wall Street

In Romania, aproximativ trei sferturi din valoarea totala a creditelor restante ale firmelor se datoreaza intarzierilor in plata ratelor de peste 365 de zile, totalizand o  valoare de 4.5 miliarde euro (19.7 miliarde lei), pe cand la nivelul populatiei, peste 70% din acestia au intarzieri de peste un an.

Conform raportului publicat de BNR, nivelul ridicat al creditelor neperformante este cauzat de mentinerea in portofoliul bancilor ponderi semnificate a debitorilor restantieri, inclusiv, chiar si cei care au demonstrat probabilitati scazute in plata ratelor.

In cadrul raportului se specifica faptul ca bancile au folosit solutii de restructurare/reesalonare sau executare siilta, dar eficienta acestora in gestionarea creditelor neperformante nu a ajuns la nivelul dorit.

 

Exercitiu de testare la stres efectuat de BNR asupra bancilor
Ziarul Financiar

BNR a realizat un test asupra solvabilitatii ce a acoperit o perioada de doi ani, avand la baza un scenariu macroeconomic bazat pe o depreciere puternica si persistenta a monedei nationale, de peste 20% in raport cu moneda euro, crestere economica negativa, crestere semnificativa a costurilor de finantare, climat extern caracterizat de recesiune in zona euro si de o depreciere graduala a monedei euro in raport cu dolarul american.

Conform raportului, principalele provocari privind stabilitatea financiara, ar fi reluarea creditarii in conditii sustenabile, prin continuarea si intensificarea procesului de dezintermediere financiara manifestata la nivel international, dar si gestionarea adecvata a calitatii activelor bancare.

 

Numarul firmelor intrate in insolventa a crescut cu 6%
Finantistii

Conform datelor furnizate de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in anul 2013, numarul firmelor care au intrat in insolventa se ridica la 20.220, din care 1.734 in luna septembrie si 1.028 in luna august.

Judetele care conduc la numar de firme in insolventa sunt Bucuresti si Bihor (2.593, crestere de 15% fata de 2012; respectiv 1.206, crestere cu 20% fata de 2012), urmate de Galati cu 1.186, o crestere de 60%. Judetele cu cele mai putine insolvente in randul firmelor sunt Harghita (161) si Calarasi (134).

Domeniile in care s-au inregistrat cele mai multe insolvente sunt comertul (7.170), constructii (2.723), hoteluri si restaurante (2.221), industria prelucratoare (2.211).

 

Comunicat de presa
BCR va acorda credite de nevoi personale in lei cu dobanzi incepand de la 9.5%

BCR va lansa o campanie de promovare a creditelor noi de nevoi personale cu accent pe accesibilitate si simplitate – dobanda fixa de la 9.5%/an cu scoring foarte bun, zero comision de analiza (pentru cei care incaseaza salariul sau pensia la BCR, sau aleg sa refinanteze creditele, cardurile de credit) si asigurare de viata gratuita.

Banca solicita numai 3 acte pentru acordarea creditului de nevoi personale fara garantii: adeverinta de salariu, fisa fiscala/formular BCR si factura de utilitati sau talon de pensie, decizie de pensionare definitiva si factura de utilitati, in cazul veniturilor realizate din pensii.

Oferta este limitata, valabila doar pana la 31 decembrie 2013 pentru creditele nou acordate si cele destinate refinantarii creditelor de la alte banci.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *