Revista presei economice – 28 noiembrie 2013

Bilantul Raiffeisen la noua luni in crestere la credite, depozite, clienti si profit
Ziarul Financiar

Profitul net raportat de grupul austriacRaiffeisen  pe trimestrul al treilea pentru afacerilor din Romania a fost de 25 mil. Euro, in crestere cu aproape 9% fata de aceeasi perioada din 2012, in timp ce castigul pe noua luni a fost de 81 milioane euro, in crestere cu 11%. Aceste statistici nu includ cifrele aferente preluarii portofoliului de retail al Citibank, astfel ca in trimestrul al patrulea se va putea vedea stocul de credite transferate de aproximativ 90 milioane euro. Transferul a inclinat si mai mult balanta in favoarea creditului de retail, care deja avea o pondere de aproape 63% in structura portofoliului pe trimestrul al treilea.

Raiffeisen se numara printre putinele banci care reusesc sa-si majoreze porto­foliul de credite, astfel incat la sfarsitul lunii septembrie era de aproximativ 4,4 mld. euro dupa ce pe parcursul anului trecut atinsese pragul de 4,2 mld. euro.

 

 Rata creditelor neperformante ar fi de 3,48% pe RAS si 9,33% pe IFRS
Capital

Prin simpla diminuare a creditelor neperformante cu suma provizioanelor, rata creditelor neperformante poate varia intre 3,48% si 9,33%, a declarat,  Nicolae Cinteza – director, Directia de Supraveghere a BNR.

Directorul Directiei de Supraveghere a explicat ca, prin excluderea din creditele neperformante a partii provizionate calculate potrivit sistemului romanesc de contabilitate (RAS), rata creditelor neperformante ar fi de 3,48%, iar in cazul in care provizioanele ar fi calculate pe IFRS atunci ar fi de 9,33%. Acesta a spus ca, potrivit formulelor de calcul curente, rata creditelor neperformante este de 21,56% la 30 septembrie 2013.

 

Vienna Insurance Group, pierderi de 36 mil. euro in Romania
Wall Street

Vienna Insurance Group a inregistat in Romania, in primele noua luni ale anului, prime brute subscrise de 274,6 milioane euro, in scadere cu 19,3%. Pierderile grupului, de asemenea, au crescut de aproape patru ori, la 36,1 milioane euro, fapt datorat in principal din cauza afacerilor din asigurarile auto.

Primele brute subscrise de companiile Vienna Insurance Group (Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata) in zona asigurarilor generale au scazut cu 17%, de la 263,9 milioane euro la 219,1 milioane euro.

Pe piata asigurarilor de viata, primele brute subscrise de grup in Romania au scazut cu 27,2%, de la 76,3 milioane euro la 55,6 milioane euro.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *