Revista presei economice 5 mai 2014

724.000 de someri in martie 2014 in Romania

Ziarul Financiar

Rata somajului inregistrata in luna martie 2014 a fost de 7,2 la suta, la acelasi nivel atat cu cea din luna februarie, cat si cu cea din aceeasi perioada a anului trecut, fiind inregistrati 724.000 de someri, conform Institul National de Statistica.

Numarul somerilor in varsta de 15-74 de ani a fost in martie de 724.000, in crestere atat fata de luna februarie (721.000 de persoane), cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (718.000 de persoane).

Rata somajului pentru barbati a fost de 7,8%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat cea inregistrata in randul femeilor. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,7% pentru luna martie 2014 (6,3% in cazul barbatilor si 4,9% in cel al femeilor).

Tranzactia de preluare a Nextebank de la MKB s-a incheiat

Wall Street

Fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, a finalizat preluarea Nextebank de la banca ungara MKB Bank, dupa ce a obtinut aprobarea din partea BNR. Tranzactia a vizat 98% din actiunile Nextebank si a fost anuntata la inceputul acestui an. Printre investitorii institutionali in EEAF se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank si fondul german DEG, subsidiar bancii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF succede fondului de investitii Balkan Accession Fund si este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital. Axxess Capital a realizat si alte investitii in Romania, printre care Frigotehnica, Capa Finance (institutie financiara nebancara), Industrial Access (companie de inchirieri de echipamente) si Eco Energ Lemn (firma care produce microbrichete din deseuri lemnoase). MKB, parte a grupului german BayernLB, a intrat pe piata romaneasca in 2006, prin preluarea participatiei majoritare la Romexterra Bank.

Cresterea creditelor cu 3% si dublarea profitului net, obiectiv pentru UniCredit in 2014

Ziarul Financiar

Grupul UniCredit, care cuprinde a patra banca de pe piata dupa active si compania de credite de retail UniCredit Consumer Financing, are ca obiectiv pentru 2014 majorarea volumului creditelor acordate clientilor cu pana la 3% fata de nivelul din 2013, dupa ce banca a raportat pentru anul trecut o crestere a finantarilor cu 1,8%, pana la 17,6 mld. lei (3,9 mld. euro).

In 2013 UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un avans de peste 18% al creditelor cu ipoteca acordate persoanelor fizice, inclusiv pe seama preluarii portofoliului de retail al RBS. De asemenea, au crescut cu aproape 11% finantarile pentru IMM-uri, dar au scazut creditele pentru companii mari.

Internet banking-ul, utilizat de foarte putini romani

Wall Street

Conform unui sondaj Agerpres, romanii sunt la coada clasamentului european in ce priveste increderea in serviciile de internet banking, cu 4 din 100 persoane care utlizeaaa aceasta tehnologie. Spre deosebire de romani, slovacii au mai mare incredere in serviciile de internet banking, numarul utilizatorilor dublandu-se in ultimii cinci ani. Potrivit rezultatelor sondajului, in timp ce doar aproximativ 20% din slovaci au efectuat tranzactii financiare online in 2008, cifra lor a crescut la aproximativ 40% in prezent. In ceea ce priveste comparatia europeana, Slovacia este inca putin in urma mediei UE (43%) in utilizarea de internet banking. Serviciile bancare la distanta sunt populare in principal in Scandinavia si Olanda, unde numarul mediu de utilizatori depaseste 80%. La polul opus este Romania, unde doar 4 din 100 de persoane par sa-si realizeze tranzactiile prin intermediul internetului.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *