Revista presei economice-30 august 2013

Bancpost va acorda credite unui nou segment de piata – agricultorii care asteapta subventii de la stat
Ziarul Financiar

 

Conform unui parteneriat incheiat intre Bancpost, filiala locala a grecilor de la Eurobank, si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), se vor acorda credite agricultorilor care urmeaza sa beneficieze de subventii de la stat prin schema de plata unica pe suprafata (SAPS).

In urma semnarii acesuti parteneriat, Bancpost va acorda credite prin care se va finanta pana la maxim 90% din valoarea subventiei de la stat micilor intreprinzatori din sectorul agricol care au pana la 250 de angajati.

Aceasta linie de credit este alcatuita din indicatorul Robor la trei luni la care se adauga o marja a bancii de 4%,  ceea ce inseamna o dobanda nominala de aproximativ 7,7% pe an la nivelul dobanzilor actuale de pe piata interbancara.

Finantarea se va acorda intr-o singura transa, comisionul de acordare fiind de 1% iar cel de administrare 0. Rambursarea acestui imprumut si a dobanzii aferente se va face in mod automat la incasarea subventiei de la stat.

 

Romania detine 54 de companii in topul celor mai mari  500 de companii din Europa Centrala si de Est in 2012 
Ziarul Financiar

Conform unui studiu realizat de Coface, Romania are 54 de companii in topul celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est la sfarsitul anului 2012, majoritatea fiind sucursale ale unor companii multinationale, unele fiind controlate de catre stat si doar patru dintre acestea au actionariat autohton.

Cele mai bine cotate companii romanesti sunt OMV Petrom, care ocupa locul 18 in urcare cu doua pozitii fata de 2011, urmata de OMV Petrom Marketing, locul 30 (compania prin care Petrom comercializeaza carburanti in Romania), si compania Dacia care se afla pe locul 32.

Cele patru companii care sunt controlate de antreprenori romani sunt: Interagro care ocupa locul 312, fiind controlata de catre Ioan Niculae, cel mai bogat roman conform topului Forbes, cunoscutul retailer de bricolaj fondat de fratii Paval, Dedeman se afla pe locul 354, compania RCS&RDS la care este actionar omul de afaceri Zoltan Teszari (locul 414) si Oscar Downstream (locul 346), o afacere de peste 550 milioane euro in domeniul distributiei de motorina pentru marii consumatori detinuta de Alin Niculae.

In acest top, Polonia are cele mai multe companii, respectiv 171, Ungaria ocupa locul al doilea cu 66 de companii, iar Romania este pe locul al treilea cu 54 de companii printre care se mai numara si Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream, Electrica, Transelectrica, Romgaz, ultimele trei fiind dintre cele controlate de stat.

 

Mai multi someri in Uniunea Europeana fata de anul trecut
Ziarul Financiar

Conform unui studiu al Eurostat, numarul de someri din Uniunea Europeana a crescut cu 1, 008 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, in ciuda faptului ca rata somajului a stagnat in luna iulie la 11% in Uniunea Europeana si 12,1% in zona euro, numarul de someri a crescut foarte mult in comparatie cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 26,6 milioane de someri, dintre care 19,231 milioane sunt in zona euro.

Cele mai scazute rate ale somajului ajustate sezonier se inregistreaza in Austria (4,8%), Germania (5,3%) si Luxemburg (5,7%), iar cele mai ridicate in Grecia (27,6%) si Spania (26,3%).

In ceea ce priveste rata somajului in randul tinerilor, aceasta a fost de 23,4% in UE in luna iulie si 24% in zona euro. Germania si Austria au inregistrat cele mai reduse rate ale somajului in randul tinerilor, respectiv 7,7% si 9,2%, in timp ce Grecia (62,9%), Spania (56,1% ) si Croatia (55,4%) sunt extremitatile negative.

Catalin Iftenie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *