Revista presei economice-16 august 2013

Profit de 3.7 miliarde lei pentru primele 10 companii de la bursa
Ziarul Financiar

In primele 6 luni ale anului, companii precum OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, SIF Transilvania, Transgaz Medias, Transelectrica, SIF Oltenia, SIF Moldova, BRD-SocGen, SIF Muntenia, au inregistrat profituri cumulate de 3,7 miliarde lei, respectiv 848 milioane euro, o suma de 9,1% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2012.

Cel mai mare profit a fost obtinut de catre OMV Petrom, doua treimi din acesta, si anume 2,4 miliarde lei, urmat de Fondul Proprietatea, cu un castig de 514,6 milioane lei, iar pe locul al treilea Banca Transilvania, la o distanta considerabila, cu un castig de 180,2 milioane lei.

Romania se afla pe locul al doilea la capitolul inflatie
Finantistii

Conform unui comunicat Eurostat in luna iulie a anului 2012 inflatia medie in Uniunea Europeana si in zona euro a fost de 1,7%, respectiv 1.6%.

Ratele cele mai mici ale inflatiei s-au regasit in tari precum Grecia (-0,5%) si Bulgaria, iar cele mai mari in tari precum Estonia (3,9%) si Romania (3,4%). Conform declaratiilor lui Mugur Isarescu acest lucru era de asteptat din cauza calendarului preturilor reglementate si a aparitiei efectului Balassa Samuelson. In schimb , pe termen lung, se spera ca inflatia sa se mentina la un nivel de 2%, un nivel considerat rezonabil pentru Romania.

Ciprian Gabriel Raicu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.