Revista presei economice- 13 noiembrie 2013

BNR este acuzata ca a protejat bancile de catre o asociatie a clientilor
Ziarul Financiar

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) considera ca BNR a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, invocand ca motiv stabilitaea financiara.

“Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului”, a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob. Acesta considera ca intre anii 2005-2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar iar introducerea de catre bancheri a unor clauze predefinite si abuzive nu are conceputa a fi posibila de catre clienti, mergand pe buna credinta a acestora. De asemenea Iacom considera ca sistemul bancar a beneficiat de reputatia BNR, care este privita ca un organ al integritatii bancilor.

AURFS infiintata recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anuntat ca are ca obiectiv reprezentarea clientilor bancilor si societatilor de asigurari pentru a obtine daune din aplicarea in contracte de daune abuzive.

Desi acest organism este abia nou creat si nu dispune de reprezentativitatea necesara pentru a reprezenta clientii in instante, din conducerea AURSF face parte si Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor. Stanciu a anuntat ca primul proces in nume colectiv pe cauze abuzive din contractele bancare va fi lansat de APC la inceputul anului viitor.

Iacob a precizat ca imediat dupa ce va indeplini conditiile de reprezentativitate impuse de legislatia europeana, 3.000 de membri si mai multe filiale judetene, va demara procese in nume colectiv pe clauze abuzive prin intermediul AURSF.

 

Petrom scade pe bursa cu peste 4% dupa ce a fost scos la vanzare un pachet de 460 de milioane de actiuni. 
Ziarul Financiar

Informatiile care existau in piata inca de dimineata au fost confirmate dupa ce a fost lansata o oferta de book-building acelerat (ABB) pentru vanzarea unui pachet de 460 de milioane de actiuni Petrom (SNP).  Valoarea pachetului scos la vanzare luand in considerare pretul actual de pe bursa de 0.4569 lei/ actiune ar fi fost de 210 mil. lei (47,2 mil. euro). Oferta este adresata investitorilor calificati, iar subscrierea minima este de 100. 000 de euro. Plasamentul se inchide maine, 14 noiembrie, iar rezultatul va fi anuntat pe 15 noiembrie. Vanzatorul nu este cunoscut dar tranzactia este intermediata de Raiffeisen Capital&Investment si cehii de la Wood. Actiunile OMV Petrom (SNP), au scazut accelerat cu pana la 4,77% in deschiderea sedintei de tranzactionare, pana la 0,455 lei, iar ordinele de cumparare (BID) au disparut din piata.

Tranzactia s-a realizat la pretul de 0,39 de lei, cu 12,2% sub pretul de pe bursa anterior anuntarii tranzactiei, care era de circa 0,4442 lei/actiune.

Cel mai probabil vanzator este Fondul Proprietatea care are nevoie de lichiditati pentru a-si finanta programele de rascumparari de actiuni si plata dividendelor catre actionari, in conditiile in care administratorul fondului, Franklin Templeton, este pus sub presiune de actionari pentru a reduce discountul. Saptamana viitoare, pe 22 noiembrie, actionarii FP decid daca prelungesc sau nu mandatul administratorului.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.