Revista presei economice – 13 august 2013

Trend descendent al pietei de leasing financiar
WallStreet

In Romania, piata de leasing financiar a inregistrat o scadere in semestrul 1 al 2013, cu 16% fata de S1 2012. Volumul total finantat se ridica la 546 milioane euro.

Motivele principale ale scaderii sunt timbrul de mediu si scaderea cumpararilor de vehicule noi.

Ponderea cea mai mare in randul achizitiilor, s-a inregistrat in domeniul mijloacelor de transport, de 73%(400 mil euro), pe cand echipamentele au ocupat 24%(133 mil euro), iar sectorul imobiliar 3%(13 mil euro).

De asemenea, persoanele juridice au atras majoritatea finantarilor, 97%, iar restul de 3%, persoanele fizice.

Maxim istoric pentru titlurile FP
Financiarul

Piata actiunilor din Romania, BVB, a crescut cu 0,96%, dintre care actiunile OMV Petrom au crescut cu 2,53% iar titlurile FP au ajuns la pragul psihologic de 0,7 lei/actiune.

Titlurile Fondului Proprietatea au depasit pretul maxim, cel din ziua listarii, ajungand la 0,7 lei/titlu in urma unor tranzactii in valoare de 12,1 mil lei.

Indicele BET-FI a crescut cu 1,28%, bazat pe cresterile actiunilor celor 5 SIF-uri( cresteri intre 0,96%-2,25%) si FP(0,72%).

Noi reguli pentru polita de asigurare a locuintelor
Capital

Noile reguli privind polita de asigurare a locuintelor au fost aprobate de Autoritatea de Supraveghere Financiara(ASF). Polita este obligatorie, poate fi vanduta de orice asigurator, si este emisa de PAID(Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor).

Normele in forma finala vor fi revizuite si publicate in Monitorul Oficial in circa o saptamana.

Doritorii vor avea posibilitatea de a incheia o asigurare facultativa, semnata separat de cea obligatorie, pentru acoperirea eventualelor pagube care ar putea depasi plafonul obligatoriu asigurat.

 

                                                                                                Loredana Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published.