Revista presei economice 21 ianuarie 2015
BCE se va ocupa de redresarea zonei euro
Capitalul
Incepand cu 1 martie, BCE a propus masuri de relaxare cantitativa(QE) pentru redresarea zonei euro si prevenirea deflatiei, in valoare de 50 de miliarde de euro lunar pana la sfarsitul anului 2016.
Decizia finala va fi anuntata dupa reuniunea consiliului guvernatorilor BCE. Totalul acestor masuri este de 1.100 miliarde euro.
Pericolul perioadei de deflatie apare din cauza ratei anuale ale inflatiei in zona euro care a atins valori negative. Incepand cu luna decembrie 2014 aceasta a inceput sa scada de la 0,3% la -0,2%. Aceasta scadere este prima dupa luna octombrie 2009.
Exista unele optiuni puse in discutie de achizitionare a obligatiunilor suverane si bonduri corporatiste si daca riscul acestora va fi impartit intre bancile centrale nationale.
O noua aprobare pentru listarea FP la Londra
Wall-Street
Propunerea pentru listare a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities prin care fondul american Elliott detine 15,5% din actiunile FP. Autorizarea pentru derularea operatiunilor de intrare pe piata londoneza este valabila pana la 10 iulie 2015.
Conform unui raport transmis de FP catre BVB, listarea se va face prin intermediul “unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit, titluri de interes sau alte forme de proprietate indirecta.
In cazul in care FP va primi aprobarea ASF la timp, FP ar putea fi listata pe bursa secundara in aprilie sau mai. Anul trecut s-a mai incercat o listare pe bursa londoneza insa la sfarsitul lui noiembrie ASF nu a aprobat regulamentul care ar fi permis intrarea unui stat emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes.
Firma de materiale de constructii Duraziv a inregistrat o crestere de 8%
Financiarul
In 2014, firma de materiale de constructii Duraziv a inregistrat o cifra de afaceri de circa 80 de milioane de lei. Evolutia cifrei de afaceri arata o crestere fata de 2013 cu 8%, iar ceea ce a ridicat aceasta valoare a fost divizia de vopsele. Aceasta a avut o crestere de 23% datorita maririi numarului de showroom-uri si a numarului de masini de colorat.
Divizia de adezivi a avut o crestere de 14%, iar cea de profile metalice s-a mentinut la acelasi nivel din 2013.
Duraziv este detinuta de antreprenorul Daniel Guzu si are o platforma de productie la Popesti-Leordeni. Acesta a fondat afacerea de vopsele Fabryo care detine branduri ca Savana, vanduta ulterior catre fondul de investitii Oresa Ventures.
Loredana Vasilica Savin
Leave a Reply