Revista presei economice – 16 iulie 2014

Lituania va adopta moneda euro
Wall Street

AFP  relateaza ca Parlamentul European a aprobat cu o larga majoritate, intrarea Lituaniei in zona euro, aceasta urmand ca de la 1 ianuarie 2015 sa devina cel de-al 19-lea membru.

Introducerea monedei unice in micul stat baltic a fost aprobata cu 545 de voturi pentru, 116 impotriva si 34 de abtineri. Avizul Parlamentului in aceasta privinta este doar consultativ.

In iunie, procesul a primit deja unda verde din partea Comisiei Europene, a Bancii Centrale Europene, apoi a ministrilor din zona euro, care au considerat ca Lituania prezinta un “grad ridicat de convergenta durabila cu zona euro” si ca indeplineste conditiile necesare. Statele membre UE trebuie sa se pronunte la 23 iulie.

 

Semne de relansare in utilizarea internationala a monedei euro
Capital

Conform raportului publicat de BCE, zona euro a atras mai multe investitii directe in 2013 fata de 2012, dar ponderea euro in rezervele valutare, precum si rolul sau de moneda in finantarea international a scazut usor.

BCE considera ca sentimentul pietei fata de zona euro s-a imbunatati pe masura ce criza s-a diminuat. ” Diferiti indicatori utilizati la evaluarea utilizarii internationale euro au revenit sau au ramas pozitiv in 2012″ sustine BCE.

Raportul precizeaza ca cererea straina pentru bancnote euro a crescut pentru al treilea an consecutiv, iar criza datoriilor suverane nu a avut un impact asupra utilizarii euro ca moneda paralela in Europa Centrala, de Est si Sud-Est.

 

BNR a aprobat noua conducere a RIB
Ziarul Financiar

Banca Nationala a aprobat noua conducere a Romanian International Bank (viitoare Idea Bank), cumparata la finele anului trecut de grupul polonez Getin Holding, cu Stephen Orlesky ca CEO, venit de la banca grupului din Belarus, si trei vicepresedinti executivi, dintre care unul isi continua mandatul.

Orlesky a declarat ca: “Vom implementa modelul de business al grupului Getin Holding, iar dezvoltarea produselor RIB la standardele grupului si nevoile pietei locale va ramane o prioritate, banca orientandu-se in principal catre zona de retail si small business. Romanian International Bank S.A va trece printr-un proces de rebranding, va deveni Idea Bank si isi va muta sediul central in Hermes Business Campus”.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.