Revista presei economice 26 noiembrie 2014
Iesirea Greciei din programul de asistenta financiara este incerta
WallStreet
Reprezentantii Greciei precum si cei ai UE, BCE si FMI nu au reusit sa ajunga la un punct comun privind bugetul pe 2015. Un acord pe acest plan ar fi reusit sa aduca si o iesire din programul de asistenta financiara.
Programul cu FMI a inceput in mai 2010 si va continua pana in 2016 si cel cu UE va expira pe 31 dec 2014. Valoarea pachetului este de 240 miliarde de euro. UE si Grecia nu au ajuns la o intelegere privind deficitul bugetar care permite iesirea din programul UE.
Presedintele Jeroen Dijsselbloem a afirmat ca exista un sprijin sub forma unui instrument al ESM, o oarecare linie de credit mai stricta. Pentru acesta Grecia va trebui sa semneze un memorandum de intelegere cu Comisia Europeana, ceea ce ar putea crea probleme.
Rata de absorbtie a fondurilor europene este de 47%
Financiarul
Conform unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, rata curenta de absorbtie a fondurilor europene este de circa 47%. Suma solicitata spre rambursare de catre Romania este de peste 8,58 miliarde euro.
La nivelul programului POSDRU, rata este de peste 33%, iar suma solicitata este de peste 1,15 miliarde de euro. Pentru POSCCE, rata depaseste 47% din suma totala de 1,2 miliarde de euro.
Guvernul Romaniei a aprobat un imprumut de 755 milioane lei din care vor fi efectuate plati catre beneficiari. Sumele achitate beneficiarilor vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana dupa transmiterea documentelor necesare. Din acest imprumut vor fi realizate plati catre POSDRU, POSCCE, si Programul Operational Regional.
BCE va anunta la finele anului bancile romanesti supravegheate in viitor
Capitalul
Bancile romanesti semnificative conform BCE, vor intra sub supravegherea directa a acesteia. Bancile care vor fi selectate, vor fi supuse unui exercitiu de evaluare a calitatii activelor in 2015, urmat de un exercitiu de testare la stres a institutiilor de credit.
Exercitiul de evaluare va fi primul de acest gen realizat in sistemul bancar romanesc si nu va tine cont de provenienta capitalului.
In 2014 12 institutii de credit romanesti cu banci-parinte in zona euro au fost supuse unui exercitiu de testare la stres realizat de BNR. Nivelul solvabilitatii este unul ridicat, 17,1%.
Loredana Vasilica Savin
Leave a Reply