Revista presei economice 19 martie 2015

Aprecierea francului inrautateste perspectivele de crestere economica in Elvetia
Capital

Aprecierea francului a determinat ca Banca Centrala a Elvetiei (SNB) sa inrautateasca estimarea de crestere econonomica a tarii deoarece aceasta apreciere a condus la exporturi mai scumpe.

Daca initial se estima un avans al PIB-ului Elvetiei pentru acest an de 2,1%, aprecierea francului cu 30% din ultimele doua luni a determinat un avans al PIB-ului de numai 0,9%.

Guvernul a inrautatit si prognoza de crestere a economiei si pentru anul viitor la 1,8%, de la 2,4% estimat anterior. Luna trecuta, exporturile elvetiene au scazut cu 3,9% comparativ cu februarie 2014. Asteptarile ca aprecierea francului va afecta veniturile din exporturi, multe companii au concediat sute de angajati in Elvetia.

 

Program guvernamental care ajuta posesorii de credite ipotecare
Financiarul

Posesorii de credite ipotecare, care au restante mai mici de 60 de zile si venitul net de maxim 3.000 de lei, vor putea beneficia de un program guvernamental de conversie a creditelor din valuta in lei cu 15% discount din suma rezultata in urma conversiei si 50% garantii de stat.

Acest program este mentionat intr-un proiect de lege postat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice. Oferta este valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.

 

Romania poate primi  5 miliarde de euro fonduri europene
Wall-Street

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, estimeaza ca Romania va primi 5 miliarde de euro in acest an, fonduri  europene. Banii ar trebui cheltuiti repede cu proiecte cu un impact economic mare pentru ca tara noastra sa poata depasi decalajul pe care il inregistreaza fata de celelalte state ale UE.

In prezent, rata de absorbtie a fondurilor europene de la nivelul Romaniei este de 53%, insa in acest an Romania poate ajunge la 80%. Prezenta rata de absorbtie a fondurilor europene de la nivelul tarii noastre este cu 20% mai mica decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.