Revista presei economice 25 martie 2015

Pe o piata a creditarii amortita doar creditele ipotecare in lei sustin creditare
Ziarul financiar

 

Bancile au crescut in ultimul an cu 7% creditarea in lei datorita vanzarilor de credite imobiliare, dar nu au putut sa compenseze scaderea finantarilor de consum si a celor acordate companiilor, astfel ca stocul total s-a redus cu circa 8 miliarde de lei.

Creditele in lei insumau 92 miliarde de lei la finalul lunii ianuarie, in timp ce finantarile in valuta, care au scazut cu 11% intr-un an, au ajuns la echivalentul a 26 mld. Euro. “Cifrele oglindesc un apetit scazut de indatorare a populatiei si a firmelor in paralel cu preferinta spre economisire. Este un tablou specific intregii Europe”, explica Radu Craciun, economistul-sef al BCR.

Creditarea in lei a fost sustinuta puternic de imprumuturile acordate prin programul Prima casa, in conditiile in care stocul creditelor ipotecare s-a triplat intr-un an si a ajuns la 10 mld. lei. Creditele in consum au ramas la nivelul de 30 mld. lei.

Finantarile in lei luate de companii au crescut usor, la 52 mld. lei, dar cele in valuta s-au prabusit cu 12%.

Stocul depozitelor atrase de populatie si companii era in februarie de 229 mld. lei, in crestere cu 6% peste nivelul din februarie anul trecut. Clientii s-au orientat catre depozitele in lei, care cumulau 150 mld. lei, respectiv 66% din total. Raportul credite/depozite a ajuns la 92%, cu noua puncte procentuale mai mic fata de februarie 2014.

 

Moody’s a retrogradat ratingul Ucrainei la Ca, penultimul nivel din ierarhia agentiei
Capital

 

Moody’s a retrogradat ratingul de credit al Ucrainei cu o treapta, de la Caa3 la Ca, penultimul nivel in ierarhia agentiei de evaluare financiara, in conditiile in care guvernul de la Kiev negociaza cu detinatorii de obligatiuni pentru a obtine o reducere de 15 miliarde de dolari a datoriei. “Motivul principal pentru decizia de a reduce ratingul Ucrainei la Ca este planul guvernului de a restructura majoritatea Eurobondurilor, precum si alte datorii ale sectorului public, creditorii privati urmand sa inregistreze pierderi economice substantiale in urma restructurarii”, se arata intr-un comunicat al Moody’s.

Guvernul de la Kiev a inceput negocierile cu detinatorii de obligatiuni ai Ucrainei, cu scopul de a obtine o reducere cu 15,3 miliarde de dolari a datoriilor, ca parte a programului de finantare in valoare de 40 de miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar International (FMI).

Ministrul ucrainean de finante, Natalie Jaresko, le-a cerut marti creditorilor Ucrainei, printre care se numara si Franklin Templeton si Rusia, sa accepte o restructurare a datoriei cat mai rapid, ori risca sa inregistreze pierderi mai mari decat in prezent, potrivit Bloomberg.

Moody’s noteaza ca datoria Ucrainei va ramane la “un nivel foarte inalt”, chiar si in conditiile in care guvernul de la Kiev va adopta mai multe reforme si va obtine restructurarea datoriei.

La inceputul lunii martie, FMI a aprobat Ucrainei un program de finantare in valoare de 17,5 miliarde de dolari, pe termen de patru ani, pentru a ajuta tara sa nu intre in incapacitate de plata, pe fondul conflictului cu rebelii prorusi.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui sa includa sprijin din partea Statelor Unite si Uniunii Europene si economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu detinatorii de obligatiuni ale statului ucrainean.

Programul convenit cu FMI include reformarea sistemul energetic si cresterea productiei de energie la nivel national, precum si asigurarea stabilitatii sectorului bancar.

Guvernul de la Kiev se confrunta cu cea mai grava recesiune dupa 2009, FMI estimand ca economia ucraineana s-a contractat cu pana la 7,5% anul trecut, pe fondul conflictului din estul Ucrainei, care a afectat industria nationala si exporturile, precum si increderea investitorilor.

 

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.