Revista presei economice 20 ianuarie 2015

Bancile internationale reduc creditarea catre Rusia si Ucraina
Capital

Creditarea acordata Rusiei de bancile internationale s-a redus cu 11 miliarde de dolari in perioada iulie-septembrie 2014, iar imprumuturile acordate Ucrainei au scazut cu 2,3 miliarde de dolari. Cauza reducerii creditarii catre aceste tari a fost sporirea tensiunilor politice si economice in regiune.

Bancile franceze au acordat cele mai multe imprumuturi Rusiei-44 miliarde de dolari, urmate de institutiile financiare italiene si americane, cu 27 miliarde de dolari si, respectiv, 25 miliarde de dolari.

 

Estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2015 si 2016 au devenit mai pesimiste
Financiarul

Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit estimarile de crestere a economiei mondiale la 3,5% in 2015 si la 3,7% in 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acestasi 4% anul viitor, prognozate in octombrie.

Din cauza cresterii tensiunilor geopolitice si a pretului mai scazut al titeiului, cea mai semnificativa revizuire in scadere a fost inregistrata de Rusia.

Avansul economiei SUA ar urma sa ajunga la 3,6% in 2015 si 3,3% in 2016, de la 2,4% in 2014, pe fondul cererii interne solide.  Estimarile FMI pentru economia zonei euro prevad o inrautatire a estimarilor de crestere la 1,2% in 2015 si 1,4% in 2016.

Economiile emergente si statele in curs de dezvoltare din Europa ar urma sa inregistreze o crestere de 2,9% anul acesta si de 3,1% anul viitor, comparativ cu un avans de 5,1% in 2014 si de 5,4% in 2015 prognozat in octombrie.

 

Bancile poloneze si austriece, cele mai afectate de eliminarea pragului de 1,2 franci pentru euro
Capital

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei (BNS) de eliminare a pragului minim al cursului de schimb euro-franc ar putea duce la scaderea castigurilor bancilor elvetiene cu 10-15%, iar cele mai afectate ar putea fi institutiile financiare din Europa Centrala si de Est.

Intrucat 18% din creditele de retail din Austria sunt denominate in franci elvetieni, schimbarile suferite la nivelul acestei monede se vor repercuta si asupra bancilor austriece. Se preconizeaza ca Erste Group Bank, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Bank International, cei mai mari creditori din Europa Centrala si de Est, se vor numara printre bancile cele mai afectate de aceasta decizie a BNS.

Aprecierea francului elvetian fata de zlotul polonez reclama necesitatea adoptarii unor masuri extraordinare si bancile poloneze ar trebui sa-si modifice politicile privind lichiditatea.

In Romania, impactul aprecierii francului elvetian nu este major si un are cum sa influenteze semnificativ nivelul creditelor neperformante, avand in vedere ca numai 4,5% din creditele in derulare sunt in franci si doar 3,8% sunt detinute de persoane fizice.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *