Revista presei economice 6 ianuarie 2015

Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an
Capital

Economia zonei euro este in pericol de a intra, din nou, in recesiune, cu atat mai mult cu cat in trimestre patru din 2014 a inregistrat cea mai slaba performanta din ultimul an.

Ultima perioada a fost caracterizata de o scadere a preturile, insa activitatea economica din zona euro nu a inregistrat o imbunatatire ca urmare a acestei masuri, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa introduca noi stimulente pentru cresterea performantei zonei.

Economia zonei euro a inregistrat un avas de numai 0,1% in trimestrul patru 2014, cea mai scazuta  din ultimul an.

 

Bancile germane au o expunere de aproximativ 23,5 miliarde de euro in Grecia
Capital

Cu toate ca bancile germane au o expunere de circa 23,5 miliarde de euro in Grecia, riscul sistemic este limitat deoarece marile banci comerciale germane, Deutsche Bank si Commerzbank, detin o mica parte din expunerea totala.

Expunerea totala a bancilor germane este impartita astfel: 4,6 miliarde de euro apartine altor banci; 3,6 miliarde de euro unor companii si persoane fizice si 15,2 miliarde de euro unor entitati de stat.

O situatie de insolventa la nivelul Greciei nu ar provoca probleme iremediabile pentru bancile germane. Expunerea pe credite a bancilor germane in Grecia este mica.

 

Islanda intentioneaza sa-si retraga in 2015 cererea de aderare la UE
Financiarul  

Islanda si-a depus cererea de aderare la UE in 2009 ca urmare a deciziilor autoritatilor de initiere a unor discutii cu Bruxellesul pe fondul crizei economice ce lovise tara in 2008.

Negocierile de integrare a acestei tari la UE au fost suspendate dupa alegerile generale din aprilie 2013, cand la guvernare a venit o coalitie compusa din formatiuni eurosceptice. Acest moment a marcat si incetarea oricarui progres la nivelul procesului de aderare.

Atata timp cat Islanda nu a retras oficial cererea de aderare, ea inca este considerata tara candidata.

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *