Revista presei economice 4 mai 2015

Bancile grecesti cer guvernului un acord
Wall Street

Cele patru mari banci din Grecia cer guvernului atenian sa realizeze un acord cu creditorii internationali pentru redresarea economiei catre crestere.

Dezvoltarea durabila de care are nevoie Grecia necesita automat un acord care sa asigure viitorul Greciei in zona euro, au subliniat sefii celor patru banci grecesti: Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank.

Efectele sunt vizibile, in ultimul trimestru din 2014, economia tarii contractandu-se cu 1,3%, fata de cresterea din trimestrul anterior, de 1,5%.

De asemenea, mai multi investitori si-au retras portofoliile alaturi de depozitele bancare din aceasta tara, iesirile fiind de circa 500 milioane de euro.

 

Scumpirile din zona euro aduc semne bune
Financiarul

Pentru prima oara in ultimele opt luni, producatorii au majorat preturile in zona euro. Acest lucru este un semn bun deoarece arata ca economia din zona euro a trecut de pragul deflatiei.

Indicele privind intentiile de achizitie ale managerilor calculat de Markit s-a redus de la 52,2 la 52, aflandu-se inca la un nivel rezonabil de crestere a activitatilor( limita minima fiind 50).

Se observa o redresare economica prin intensificarea activitatii de pe piata muncii si rata somajului care este la un nivel de scadere lenta.

Analistii de la Bloomberg consemneaza in zona euro o crestere de 0,4% a economiei in primele trei luni ale lui 2015, comparativ cu 0,1% in SUA si 0,3% in Marea Britanie.

Desi starea generala este una de optimism, se mentine o prudenta din cauza nivelului record al somajului in Italia, productia fabricilor din Franta si apropierea de faliment a Greciei.

 

Piata de carne si cea de lapte din Romania va creste cu 10-15% pe an
Capitalul

Avansul fiscalizarii si reducerea TVA va atrage o crestere a consumului de lapte si carne in Romania, declara directorul Lactag.

Acesta preconizeaza o crestere din cauza ieftinirii si excedentului de pe piata de lapte din Romania.

Compania a inregistrat in 2014 o crestere de mai mult de 100% a profitului net, de la 1,05 milioane lei in 2013 la 2,65 milioane de lei in 2014.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published.