Revista presei economice – 10 februarie 2014

Bancile din Grecia au inregistrat pierderi importante din cauza crizei
Capital

Bancile din Grecia au inregistrat pierderi de 100 de miliarde euro prin prisma restructurarii datoriei Greciei si a creditelor neperformante, ca urmare a recesiunii prelungite.

Tarile din zona euro au fost de acord asupra unui plan de salvare, in valoare de 237 miliarde euro, destinat Greciei, pentru a evita falimetul unei tari membre. Planul cuprindea, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de imprumuturi in valoare de 130 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014.

Pe de alta parte, planul cuprindea o alta componenta care se referea la stergerea a 107 miliarde de euro din datoriile Greciei dtinute de creditorii privati , banci si fonduri de investitii.  Acest plan de salvare a costat bancile elene 45,3 miliarde euro, iar nivelul pierderilor provocate de creditele neperformante se ridica la 45 de miliarde de euro.

Cel mai greu an pentru banci a fost 2011, cand se estimeaza ca acestea au inregistrat pierderi in valoare de 28,3 miliarde euro, in timp ce in 2012 acestea s-au situat la 5,3 miliarde de euro.

 

Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze
Financiarul

Daniele Nouy, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM),  a declarat ca bancile din zona euro vor fi lasate sa intre in faliment la viitoarele teste de stres.  Aceasta este de parere ca bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, cu scopul de a distruge legatura dintre bancile cu probleme si guverne.

Nouy  precizeaza ca trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor, ca ele trebuie sa dispara si ca nu este obligatorie  salvarea acestora prin fuziune cu alte institutii.

Daniele Nouy a fost numita de Parlamentul European in functia de presendinta a SSM si va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa isi asume responsabilitatile de supraveghere a bancilor.

 

Rapoartele BNR arata un necesar de finantare in economia romaneasca
Wall-Street

Banca Nationala a Romaniei a realizat un raport care centralizeaza datele privind conturile nationale financiare, iar acesta arata ca Romania are creante in valoare de 1.902 miliarde de lei si angajamente de 2.361 de miliarde de lei, ceea ce inseamna un necesar net de finantare in valoare de 459 de miliarde de lei.

Calculat acest raport pe sectoare, statul si firmele au cele mai mari deficite, in timp ce populatia are  un excedent stabil.  Potrivit BNR,  din anul 2008 se mentine un fenomen negativ si anume acela ca putine sectoare din economie sunt pe excedent, majoritatea dintre acestea inregistreaza deficit.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *