Politicienii au mai dat o data in plata, pe vremea Bancorex, si tot pe banii contribuabililor

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Am discutat, de curand, de un proiect de lege elaborat de guvernul croat  care prevede convertirea unui volum de credite denominate in franci elvetieni. Si ca – potrivit actului normativ – costurile convertirii imprumutulor in franci vor fi suportate de banci. In pofida avertismentelor bancii centrale, care a atras atentia ca schimbarea fortata a monedei de rambursare a imprumuturilor risca sa creeze instabilitate financiara si macroeconomica.

Problema este insa ca, in cele din urma, e foarte posibil ca nu bancile sa suporte pierderile salvarii sociale a debitorilor in franci elvetieni, ci contribuabilii croati. Mai multe banci de top din Croatia, controlate de actionari straini, au amenintat ca vor da in judecata guvernul de la Zagreb, acuzand ca planul autoritatilor croate incalca tratatele bilaterale de protejare reciproca a investitiilor straine semnate de Croatia cu tarile de origine ale institutiilor financiare reclamante.

Daca statul croat va pierde se va vedea cum populismul pagubeste contribuabilii, nu bancile. Dar acest lucru s-ar putea intampla si la noi, daca legea darii in plata va contine doar modificari de forma. Adica, daca nu se va tine cont de observatiile presedintelui Romaniei, care a refuzat sa promulge actul normativ. Mai ales ca Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au lansat, deja, o serie de avertismente.

Nu putem sa ne asumam riscul ca justitia europeana sa respinga actul normativ, sa aprecieze ca statul roman e bun de plata si sa punem apoi de o noua Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) ca la Bancorex. Sa ajungem, din nou, in situatia in care “smecherii” dau in plata imobilele, iar “prostii” de contribuabili platesc diferenta.

Din cate se vede, Romania s-a aflat deja in situatia in care urmeaza sa fie Croatia. E limpede ca politicienii au memoria scurta. De ce vor ei periodic sa “strice” sistemul bancar, ca sa vina apoi contribuabilii sa-l curete?

Si, din pacate, legea darii in plata nu va afecta doar banii contribuabililor, ci va avea efect de bulgare. Atunci cand garantiile imobiliare vor fi puse in brate bancilor, va avea loc o micsorare a pretului imobilelor pe piata, de la acest nivel incolo, deja foarte redus. Dupa care, bancile vor fi nevoite sa ceara garantii suplimentare clientilor ce n-au solicitat darea in plata. Masura care ii va determina sa renunte la imobile si sa ceara inchiderea creditului si pe cei ce nu-si propusesera asa ceva. Fapt ce va antrena o noua scadere de pret a imobilelor.

Exact un astfel de episod, de ieftinire a activelor imobiliare, s-a observat pe timpul Bancorex, atunci cand a aparut AVAB. Iar apoi, cei ce au dat in plata imobilele si le-au recuperat de la AVAB la o zecime din pret. Acelasi lucru se urmareste si acum? Ca dupa darea in plata sa se reachizitioneze imobilele de pe piata la pret mic?

Sigur ca spunand asta se poate intra in registrul premeditat ce a stat in spatele votarii legii, cu mentiunea ca in cazul Bancorex s-au ieftinit doar activele preluate de AVAB de la acea banca, pe cand acum se poate prabusi intreaga piata imobiliara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *