Revista presei economice 2 martie 2015

Romania vrea sa investeasca in proiecte de transport
Capital

Romania vrea sa acceseze fonduri europene de peste 1,2 miliarde de euro pentru proiecte de transport. In acest scop au fost depuse 14 proiecte pentru contractarea de fonduri europene in cadrul Programului “Connecting Europe Facility” (CEF).

Programul CEF urmareste accelerarea investitiilor in domeniul retelelor de transport, energie si telecomunicatii transeuropene si mobilizarea finantarilor publice sau private. Prin acest program sunt sprijinite proiectele de interes comun care vizeaza dezvoltarea si constructia unor infrastructuri si servicii noi sau modernizarea celor existente in sectoarele transporturilor, telecomunicatiilor si energiei.

Apelul de proiecte aferent sectorului de transport a fost deschis in data de 11 septembrie 2014, iar termenul limita de depunere a propunerilor de finantare este 3 martie 2015. Urmatorul apel de proiecte va fi deschis in prima parte a anului 2016.

ANAF va determina utilizarea caselor de marcat la nivelul tuturor comerciantilor
Wall-Street

De la 1 martie, ANAF va sigila punctul de lucru al comerciantilor prinsi ca nu utilizeaza casele de marcat fiscale sau nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciilor prestate. Amenzile aplicate vor fi intre 10.000 si 15.000 de lei.

In cazul in care se constata incalcarea acestei obligatii, fiscul va dispune suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni.

Statele din zona euro negociaza al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia
Capital

La nivelul statelor din zona euro se negociaza al treilea pachet de ajutor pentru Grecia, evaluat la 30-50 miliarde de euro. Noul plan va avea conditii mai flexibile pentru Grecia, care nu are alta alternativa decat solidaritatea europeana.

Marile tari, precum Franta, Statele Unite si China, prezinta o pozitie mai responsabila si mai pozitiva in fata acestei situatii comparativ cu axa europeana de austeritate.

Saptamana trecuta, Grecia a obtinut o prelungire de patru luni a acordului sau in valoare de 240 de miliarde de euro cu creditorii internationali.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.