Capitalism si cumetrii

Zemanta Related Posts ThumbnailNorel MOISE – redactor sef Piata Financiara

Lumea, in general, si Romania, in particular, trec prin niste convulsii puternice si periculoase. Nu au trecut prea multe luni de la momentul in care administratia¬† SUA a fost paralizata. S-au dat lupte grele intre republicani si democrati pe problema majorarii – a nu stiu cata oara – deficitului! Solutia gasita intr-un final nu face insa altceva decat sa castige ceva timp, care ar trebui folosit pentru conceperea unui plan sustenabil de reducere a datoriei. Se pare ca, intr-un final, americanii par sa invete si ei ca traiul pe datorie are limitele sale si, la un moment dat, prea putini vor mai avea incredere sa te imprumute (nu mai vorbim de costuri). Oricum, tot mai multe voci sustin cu tarie ca dupa balonul imobiliar care a pocnit in 2007-2008, bursa americana (si, din pacate, nu numai ea) se afla acum in pragul unui nou “bubble”.

Probabil ca ruperea pisicii ar fi avut loc mult mai devreme, daca nu se conta pe exuberanta Chinei care si-a plasat numeroase resurse de capital in bonduri americane. Dar si ea are o limita si, Doamne fereste sa se intample vreo nefacuta iar SUA sa ajunga in imposibilitatea platii vreunei rate scadente! Nu e vorba de Irlanda, nu e vorba de Grecia sau Italia – ci de cea mai mare economie a lumii. Intr-o atare situatie, criza din 1929 ar fi o simpla simulare pe langa ceea ce ar putea sa se intample.

Cei care criticau Uniunea Europeana pentru faptul ca trateaza criza prea rigid, limitand dramatic deficitele, par a avea dreptate. E insa una doar partiala, pentru ca nici austeritatea nu are veleitati de potentator al cresterii economice. Desigur, se poate obtine o crestere taratoare de PIB, dar niciodata mai mult. O solutie inteligenta trebuie plasata undeva pe mediana exuberantei si extravagantei SUA in cheltuieli si austeritatea prescrisa de doctorul FMI, de comun acord cu Comisia Europeana.

Cum se plaseaza Romania in aceasta ecuatie? Asa cum ne-a obisnuit! Sub obladuirea paravanului FMI, autoritatile au conceput un nou buget care, desi e obligat sa sustina investitiile, pare a face exact contrariul. Si asta pentru ca inovatiile pe parte de venituri sunt pe alocuri ridicole – vezi taxa pe constructii speciale gen stalpi sau conducte. Dincolo de aceasta, multe dintre masurile de crestere a veniturilor sunt stimulatoare de inflatie. Iar explicatiile oferite par hilare, de-a dreptul: unu la mana, pericolul deflatiei pandeste doar prin birourile ministeriale; doi la mana, compensarea cresterii accizelor la carburant prin scaderea pretului petrolului ne lasa la haradul unei piete internationale de multe ori cu comportament oligopolizat. Despre combaterea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor la buget, numai de bine- nu se sufla o vorba!

Carcotasii spun pe la colturi ca era cat pe aci sa trecem in capitalism, noroc ca au venit chinezii la Bucuresti. Ne extaziem de 5-8 miliarde de euro care ar putea intra ca investitii, de la marele popor, tovaras si prieten, dar nu suntem in stare sa luam cele 30 de miliarde pe care ni le pune Uniunea Europeana la dispozitie.

Mai tragem o parada de ziau nationala, mai vine un porc taiat de Craciun, si uite asa uita norodul ca a fost din nou pacalit. Intrebarea e, cat mai tine aceasta practica? Nici al noi, nici al americani, timpul nu e nelimitat iar scadenta se apropie iar nota de plata parca deja a inceput sa fie listata de o imprimanta cu ace. Numai ca americanii raman cu capitalismul iar noi doar cu niste cumetrii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.