Revista presei economice- 2 octombrie 2013

Impactul paraliziei bugetare din SUA este “benign”
Capitalul

FMI sustine ca inchiderea temporara a agentiilor federale din SUA are doar un efect “benign” pe termen scurt asupra pietelor financiare. Pe termen lung insa, aceasta inchidere ar putea avea ca efect reducerea creditului, pe seama incertitudinii generate.

Paralizarea serviciilor publice din SUA se datoreaza bugetului american si dezacordului pe seama acestuia dintre republicani si democrati. SUA a intrat astfel pentru prima oara in ultimii 17 ani in somaj tehnic.

Majoritatea expertilor sustin ca efectul acestui eveniment asupra economiei americane si internationale este unul relativ redus insa pe termen lung se va reflecta in reducerea cererii de credit si greutati pentru banci in a mentine oferta de credit.

 

Guvernul aproba proiectul de lege privind impozitul forfetar
Financiarul

Executivul a anuntat ca proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar va fi aprobat si va urma sa fie transmis Parlamentului.

Ca urmare, Codul Fiscal va intra in procedura de urgenta si va suferi modificari pentru a indeplini noile reglementari.

PrinĀ  intermediul acestui tip de impozit se vor elimina impozitul pe profit de 16% si impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor. Impozitul forfetar va fi calculat dupa mai multe criterii si nu va mai fi o suma fixa. In acelasi timp acesta promoveaza etica in afaceri prin intermediul eliminarii concurentei neloiale, dar si asigurarea consolidarii fiscale.

 

Diviziile de asigurari ale ING vor avea un nou nume
Financiarul

ING Grup a afirmat ca NN va reuni operatiunile de asigurari, pensii si management al investitiilor in Europa din 2014.

S-au pus in miscare operatiunile pentru o oferta publica initiala planificata in 2014 prin care diviziile europene de asigurari, pensii si management al investitiilor vor fi separate. Lansarea ofertei publice initiale se va realiza pe baza conditiilor de piata si va fi urmata de un rebranding.

Pana la infaptuirea acestui plan, ING Insurance, ING Investment Management si Nationale-Nederlanden vor continua activitatea fara vreo schimbare.

 

BCE mentine dobanda de referinta la 0,5%
WallStreet

Conform asteptarilor, BCE a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 0,5% care este nivelul minim record.

Rata dobanzii la principalele operatiuni de refinantare va ramane la nivelul de 0,5%. Tot nemodificate vor ramane si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si facilitatea de depozit, la nivelurile de 1% respectiv 0%.

Nu vor mai fi programe noi pentru introducerea de lichiditati in zona euro, insa o noua operatiune deĀ  refinantare pe termen lung este posibila dar inca incerta conform presedintelui BCE.

Loredana Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *