Revista presei economice- 26 iulie 2013

BCE si viitorul zonei euro 
Capital 

Intr-un raport al Fondului Monetar International cu referinta la cele 17 state a zonei euro se arata faptul ca Banca Central Europeana ar trebui sa reduca ratele dobanzilor si sa lansez o noua runda de masuri monetare neconventionale pentru a sprijini cresterea economiei in zona monetara.

Desi Compania Markit Economics a aratat printr-un studiu ca activitatea in industria prelucratoare din zona euro a revenit pe crestere in luna iulie, FMI nu se asteapta la o redresare a regiunii pana in 2014. Masurile care se iau pentru restructurarea sectorului public costa Europa conducand la o reducere a cresterii cu pana la 1,25 puncte procentuale in 2013. Estimarile FMI arata ca si in acest an zona euro va ramane in recesiune, inregistrand un declin de 0.6%, iar in 2014 va reveni pe crestere cu un avans de 0.9%. BCE trebuie sa sprijine cresterea prin masuri de reducere a fragmentarii pietelor financiare. In aceasta privinta FMI afirma faptul ca: “Masurile suplimentare de relaxare a politicii monetare ar trebui sa ajute la eliminarea acestei fragmentari. BCE trebuie sa asigure necesitatile de finantare pentru bancile solvabile prin operatiuni suplimentare de refinantare (LTRO), pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii”

Pentru a evita stagnarea si a reveni la o crestere durabila trebuie implementate reformele privind uniunea bancara, extrem de importanta pentru identificarea bancilor cu probleme, precum si grabirea formarii unei uniuni fiscale.

In al doilea trimestru al anului urmator bancile europene vor fi supuse la o noua runda de teste de stres din partea Autoritatii Bancare Europene (EBA), dupa ce Banca Central Europeana isi va finaliza propria analiza asupra bilanturilor bancilor pe care le va superviza direct, dupa cum a anuntat Joerg Asmussen, membru in boardul executiv al BCE.

BCE urmeaza ca anul viitor sa preia supervizarea bancilor europene, iar in primul trimestru al anului urmator va derula o analiza asupra calitatii activelor si bilanturilor pentru cele aproximativ 130 de banci din zona euro pe care urmeaza sa le supervizeze in mod direct. “Rezultatele acestei revizuiri vor fi incluse in testele generale de stres care vor fi derulate de EBA, in colaborare cu BCE, in al doilea trimestru al anului urmator”, a spus Joerg Asmussen subliniind importanta acestui proces pentru conferirea credibilitatii mecanismului unic de supraveghere pe piata.

 

Deutsche Bank inchiriaza birouri in Bucuresti pentru un centru de servicii cu 1.000 de angajati
Ziarul financiarul

 

Fostul pretendent la privatizarea BCR, grupul bancar Deutche Bank doreste sa deschida in Bucuresti un centru de servicii de suport si procesare pentru diferite subsidiare, iar in acest sens cauta de mai multe luni un sediu de birouri. Acest proiect de outsourcing al bancii germane marcheaza un inceput pentru transformarea Romaniei intr-un hub de back ofiice, care sa integreze operatiuni ca servicii de call-center si procesare de carduri pentru mari grupuri bancare europene. Nu se vorbeste in prezent de o extindere a ofertei de servicii bancare a Deutche Bank pe piata locala desi aceasta isi propusese acest lucru inainte de criza, insa inrautatirea situatiei economice a impiedicat acest lucru.

Insa in acest an germanii au facut primul pas in acest sens venind cu doua cereri de spatiu de birouri: una pentru un sediu central nou, cu o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati, si o alta pentru un spatiu de 5.000 – 6.000 de metri patrati, cu posibilitate de extindere intr-un al doilea pas la 10.000 de metri patrati.

Selectia necesarului de 600 angajati din prima faza va fi facuta de catre firmele de recrutare contractate de germani.

Informatiile care circula pe piata imobiliara arata faptul ca printre locurile luate in discutie pentru noile birouri se numara turnurile City Gate din Piata Presei, parcul de afaceri Wast Gate din Militari, dar si proiectul UpGround din Pipera, dezvoltat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas si vandut in 2008-2009 catre RREEF, o divizie de administrare a activelor imobiliare controlata chiar de Deutsche Bank.

UpGround cuprinde doua cladiri de birouri – BOB si BOC Tower, iar Deutsche Bank ar urma sa preia un spatiu in BOB, de unde recent au plecat austriecii de la Raiffeisen pentru a ocupa sediul nou din Sky Tower si cladirea Floreasca Office.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma BOB Development, in portofoliul careia se afla cladirea BOB Tower, este detinuta de firmele Oystermouth Holding Limited (78%) si Dunvant Holding (22%), ambele inregistrate in Cipru. In raportul anual al Deutsche Bank pe 2012 scrie ca Oyster­mouth Holding este o subsidiara a grupului german. Datele de la Ministerul Finantelor arata ca firma a realizat o cifra de afaceri de 5 milioane euro in 2012.

Din toamna anului trecut, conducerea biroului Deutsche din Bucuresti a fost preluata de Mihai Ionescu, reprezentant al generatiei tinere de bancheri care si-au consolidat cariera lucrand in City-ul londonez. Din 2005 pana in 2012 el a detinut diferite pozitii in divizia din Londra a Credit Suisse, revenind in tara odata cu oferta primita de la Deutsche Bank si avand ambitia de a sprijini dezvoltarea afacerilor locale ale germanilor.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *