Revista presei economice 2 octombrie 2014

BCE  adopta noi masuri care sa sprijine cresterea economica
Capital

Presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut guvernelor din zona euro sa adopte reforme structurale pentru a sprijini cresterea economica, intrucat masurile de stimulare anuntate de Banca Centrala Europeana si politica monetara nu sunt suficiente.

In incercarea de a stimula cresterea economica si de a evita pericolul deflatiei, BCE  a decis sa reduca dobanda de baza la un nou minim record, 0,05%. Cu scopul atingerii aceluiasi obiectiv, BCE va achizitiona titluri de valoare garantate cu active de pana la 300 de miliarde de euro.

BCE considera ca o crestere a investitiilor este esentiala pentru a aduce inflatia aproape de nivelul urmarit, dar si pentru a stimula cresterea economica si scaderea somajului. Draghi considera ca relansarea investitiilor companiilor ar putea fi realizata prin eliminarea birocratiei si diversificarea surselor de finantare.

Sedinta de tranzactionare de joi s-a incheiat pe rosu
Capital

BVB (Bursa de Valori Bucuresti) a inchis in scadere pe toti indicii sedinta de tranzactionare de joi; indicele de referinta BET (ce reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni listate) s-a depreciat cu 0,68%.

Au fost realizate tranzactii cu actiunile emise de 60 de companii, din care 15 au inregistrat aprecieri ale cotatiilor, iar 40 au scazut. Rulajul pietei de actiuni s-a cifrat la 5,76 milioane de euro.

FMI solicita o intensificare a supervizarii sistemului bancar din umbra
Financiarul

Sistemul bancar din umbra, care sunt operatori din industria financiara care furnizeaza credite fara a fi in mod oficial banci, a ajuns la o valoare de 60.000 de miliarde de dolari la nivel global, iar acest fapt a determinat FMI  sa solicite autoritatilor de reglementare o sporire a supravegherii acestui sistem.

Autoritatile trebuie sa puna la dispozitie mai multe inforrmatii si toate autoritatile trebuie sa colaboreze pentru a superviza strans intregul sistem.  Acest sistem a avut o contributie sporita la criza financiara globala din 2007-2009, intrucat multe din finantarile pe termen scurt furnizate fostei banci Lehman Brothers au provenit din sistemul bancar din umbra.

La acest moment, industria bancara din umbra reprezinta cel putin o treime din riscul sistemic total.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.