Revista presei economice 9 iunie 2014
FMI a estimat gresit economia Marii Britanii
Wall-Street
FMI a subestimat potentialul de crestere al economiei Marii Britanii atunci cand a criticat programul guvernamental de austeritate. In urma cu un an, economistul sef al FMI, Oliver Blachard a avertizat ca reducerile cheltuielilor bugetare din Marea Britanie sunt echivalente cu “o joaca cu focul”.
FMI a estimat ca economia britanica va avansa cu 2,9% in acest an, acesta fiind cel mai rapid ritm intre statele dezvoltate membre ale G7. Christine Lagarde considera ca investitiile si consumul determina ca economia Marii Britanii sa devina mai sustenabila, iar punctul slab al acestei economii este piata imobiliara.
Criminallitatea informatica costa economia mondiala 445 miliarde de dolari anual
Wall-Street
Criminalitatea informatica costa economia mondiala 445 miliarde de dolari anual, principala cauza a acestor pierderi fiind furtul de proprietate intelectuala, aproape dubla ca valoare comparativ de cele cauzate de hackeri.
Un studiu efectuat asupra acestui fapt arata ca o estimare precauta a pierderilor ar fi de 375 de miliarde de dolari, in timp ce maximul ar putea ajunge la 575 miliarde de dolari. Cele mai mari pierderi sunt inregistrate de marile economii.
Pierderile totalizate de Statele Unite, China , Japonia si Germania au fost de 200 de miliarde de dolari pe an, aproape jumatate din cele la nivel global. Pierderile legate de furtul unor date personale sunt estimate la 150 de miliarde de dolari pe an.
Bancherii romani ofera Fiscului SUA informatii despre conturile americanilor
Wall-Street
Romania a incheiat pe 2 aprilie 2014 un acord cu SUA pentru transferul de date in baza unei legi care ii vizeaza pe contribuabilii care detin averi in strainatate. Peste 100 de banci, asiguratori, firme de brokeraj si administratori de Fonduri din tara noastra s-au inregistrat pentru a pune la dispozitia SUA date despre americanii care detin mai mult de 50.000 de dolari in conturi.
Bancile care s-au angajat acestui acord sunt Banca Comerciala Romana, BRD, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank, dar si cooperative de credit precum, Banca Cooperatista 8 Martie Codlea si Banca Cooperatista Rascoala Botosani.
Dintre firmele de brokeraj care se afla pe aceste liste mentionam Raiffeisen Capital & Investment, SSIF Broker si NBG Securities; companii de asigurari, printre care Allianz Tiriac Asigurari, Groupama Asigurari si Uniqa, dar si administratori de fonduri.
Peste 77.000 de institutii financiare s-au inregistrat la acest acord, iar aproximativ 70 de tari au acceptat transferul de date catre SUA.
Adina Apatachioae
Leave a Reply