Agroturismul, fezabil in Romania?

Marcus Victor Grant

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

O afacere in domeniul agroturismului si-ar gasi, virtual vorbind, un amplasament ideal in Romania, deoarece, pe plan geografic, tara beneficiaza de o suita de posibilitati de exploatare in acest domeniu, mult mai mari decat in cazul unor alte tari cu o economie dezvoltata. 

In agroturism, se exploateaza ceva deja existent. Ceea ce trebuie creat si personalizat este sistemul de exploatare. Acesta necesita un plan de investitii lung, sectionat, aplicat de-a lungul timpului de catre un manager care poate sa ofere o consultanta de specialitate, la ordinea zilei si sa dea indicatii, sugestii cu privire la modul in care acesta ar trebui sa functioneze.

Argumentele pentru a incepe o afacere in acest domeniu sunt: vastitatea si disponibilitatea resurselor in acest sens, posibilitatea de valorificare aproape nelimitata a acestora, lipsa unei piete competitionale acerbe in domeniu, sustinerea din partea statului.

 

farmhouse-1721122_1920

 

Dezavantajele sunt: lipsa de organizare si absenta unei retele eficiente de exploatare a obiectivelor, dificultatea financiara de a contribui la realizarea si rapiditatea proiectelor de imbunatatire, lipsa de viziune si imcomprehensibilitatea in mediul rural in ceea ce priveste oportunitatile de exploatare, necesitatea impunerii, sustinerii si consolidarii unei independete eficiente, care sa fie acoperita organizational, financiar si cultural al cele mai inalte standarde.

Cele mai importante calitati  in privinta unei asemenea intreprinderi ar fi, zic eu: spiritul organizatoric, viziunea pe termen lung, spiritul practic si determinarea.

Spiritul organizatoric este indispensabil unei afaceri, in toate etapele ei (demarare, debut, consolidare, dezvoltare, eventual scoatere din activitate) si este o caracteristica specifica managerului.

Viziunea pe termen lung este specifica intreprinzatorului, insa reprezinta o abilitate vitala pentru manager, care trebuie sa stie care sunt posibilitatile, oportunitatile si avantajele dezvoltarii unei afaceri, pe care, prin specificul functiei de manager o va implementa la nivel organizational.

Spiritul practic este o calitate specifica tehnicianului, care trebuie sa dispuna de instumente materiale si viruale, fizice si psihice, de a implementa schema organizationala gandita de manager.

Determinarea este o calitate specifica si necesara si intreprinzatorului, si managerului, si tehnicianului si este motorul activat de motivatia unui succes pe plan profesioanal. Aceasta nevoie de implinire este rezervorul care trebuie activat si intretinut in fiecare din angajatii firmei, pentru ca ei sa gaseasca astfel singuri motivatiile, fiecare in parte.

Costurile pe care un asemenea manager-intreprinzator-tehnician le-ar avea ar fi: deterioararea sanatatii, pierderea unei imagini in caz de esec, pierderea stabilitatii finaciare si a resurselor investite, limitarea timpului pentru dezvoltarea altor activitati cu potential de exploatare.

De ce e util ca aceeasi persoana sa ocupe toate rolurile? Pentru ca acest domeniu este suficient de complex incat daca omul de afaceri nu intelege interdependenta celor 3 functii, orice proiect poate sa se prabuseasca. Daca nu ar fi vorba despre aceeasi persoana, atunci ar trebui ca fiecare sa inteleaga limbajul celuilalt. Mai degraba decat sa cauti acul in carul cu fan, angajezi pe cineva care are toate calitatile la pachet (daca gasesti asa ceva, spune-mi si mie unde, sunt curios). 

Succesul afacerii depinde de vizune si de gandirea expansiva specifica intreprinzatorului. Oamenii au tendinta sa raspunda pozitiv, chiar daca sunt la inceput sceptici, atunci cand o idee buna incepe sa capete forma. Abilitatea de a analiza cauza-efect este indispensabila tehnicianului. 

Planul de investitii poate fi sprijinit printr-o sponzorizare, printr-un fond european sau prin initierea unei coalitii intre oameni de afaceri care deja lucreaza in domeniu.

Usor de zis, greu de facut! 🙂

Si te mai miri cum e recomandata Romania de ambasade: Fugiti de Romania!, noul brand de tara

Happy business!

 Marcus Victor Grant
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *