Revista presei economice – 30 ianuarie 2014

Topul bancilor in functie de volumul de publicítate in anul 2013
Wall Street

Principalele canale pe care au mizat bancile in promovarea produselor in anul 2013, au fost televiziunea cu 66.286 de reclame, posturile radio cu 15.597 si presa scrisa cu 1.130 anunturi.

Sondajul a fost realizat in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 si a cuprins 20 de posturi TV, 12 posturi radio si 200 de publicatii.

Primele banci in acest top au fost Volksbank cu 13241 spoturi publicitare, BCR cu 11922 si Bancpost cu 8877 spoturi. Ultimele banci in acest top au fost CEC Bank cu 115 spoturi, Intesa Sanpaolo cu 104 si EximBank cu 28.

 

Topul judetelor cu cele mai mari restante la credite
Wall Street

In anul 2013, valoarea restantelor la creditele contractate de catre populatie si firme a crescut cu peste 12%, apropiindu-se de valoarea de 7,3 miliarde de euro.

Cresterea usoara a salariului mediu pe economie si a temperarii avansului ratei de somaj nu a dus la imbunatatirea rambursarii la timp a creditelor. Activitatea intreprinderilor a continuat sa fie afectata de catre criza, majoritatea intrand in insolventa, precum si deprecierea de 1,5% a leului raportat la euro, au dus la cresterea restantelor la imprumuturile contractate de persoanele fizice si juridice.

Judetele aflate in acest top sunt Salaj, unde peste un sfert din totalul creditelor contractate sunt restante (26,3%), cu o valoare de 88,1 milioane euro,  Valcea (22,8%), cu o valoare de 127,8 milioane de euro si Suceava (21,8%), cu o valoare de 150 milioane de euro.

Cele mai mici restante se regasesc in judetele Gorj, Dambovita si Teleorman.

 

Comisia Europeana a propus o reforma structurala privind sectorul bancar al UE
Financiarul

Normele propuse de catre Comisia Europeana au fost cu privire la stoparea implicarii riscante a bancilor mari in activitatea de tranzactionare.

Propunerea privind reforma structurala a institutiilor de credit din UE nu se va aplica decat in cazul celor mai mari banci din UE, care au un volum semnificativ de activitati de tranzactionare. Aceasta va interzice tranzactionarea in cont propriu a unor instrumente financiare si marfuri, adica tranzactionarea in nume propriu cu unicul scop de a aduce profit bancii.

Se considera ca aceasta reforma va oferi autoritatilor de supraveghere competenta de a solicita institutiilor de credit sa separe activitatile de tranzactionare riscante cu cele de atragere de depozite.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.