Revista presei economice 19 ianuarie 2015

In anul 2015 IMM-urile vor crea peste 600.000 de locuri de munca in UE
Ziarul Financiar

In anul 2015, fírmele mici si mijlocii vor crea peste 600.000 de locuri de munca, conform anticiparilor Comisiei Europene si o crestere a valorii adaugate a IMM-urilor cu peste 3%.

In Uniunea Europeana, Romania se afla pe locul 17 din punctul de vedere al valorii adaugate totale si pe ultimul loc in ceea ce priveste densitatea de IMM-uri active. In Romania exista 24 de IMM-uri la o mie de locuitori, in timp ce media europeana depaseste 40 de firme la o mie de locuitori. Ca si numar de angajati, conform datelor furnizate de Fundatia Post-Privatizare, Romania se plaseaza pe locul 8 in cadrul UE28.

In anul 2014, antreprenorii romani s-au orientat spre IT si invatamant in detrimentul agriculturii. Dintre sectoarele nefinanciare, cele mai populare pentru startup-uri au fost invatamantul cu 18,8% mai multe inmatriculari, informatiile si telecomunicatiile cu 8,94% si comertul cu ridicata si amanuntul cu 5,38%.

 

Volksbank mentine pentru 3 luni cursul valutar RON/CHF de la data de 31 decembrie 2014 pentru clientii cu imprumuturi in franci elvetieni
Ziarul Financiar

Volksbank Romania a anuntat ca a decis mentinerea pe o perioada de 3 luni un curs valutar fix intre leu si franc elvetian, valabil la data de 31 decembrie 2014, in vederea platilor urmatoarelor 3 rate lunare datorate de clienti. Cursul pe care il ofera banca este cu 17,5% mai mic decat cursul anuntat de BNR in data de 19 ianuarie 2015, de 4,4716 RON/CHF.

Benoit Catel, presedintele Volksbank Romania, a declarat ca: “Prin intermediul acestei masuri, le oferim clientilor nostri cel mai bun suport pana la stabilizarea conditiilor de pe piata valutara, anuland in intregime efectul negativ al exploziei recente inregistrate de francul elvetian. In acelasi timp, aceasta oferta ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o solutie pe termen lung cu care sa venim in intampinarea clientilor nostri, in vederea clarificarii problemei legate de imprumuturile in franci elvetieni. Aceste initiative au fost aduse la cunostinta si potentialului nostru cumparator, Banca Transilvania”.

 

Crestere a productiei de 5,8% in sectorul constructiei in luna noiembrie a anului 2014
Ziarul Financiar

Conform datelor oferite de catre Eurostat, in luna noiembrie a anului 2014, Romania a inregistrat cea mai mare crestere lunara a productiei din sectorul constructiilor in Uniunea Europeana, de 5,8%. La nivelul UE, productia din constructii a scazut in medie cu 0,2% in noiembrie, in contextul in care constructiile de cladiri au scazut cu 0,2% si cele de inginerie civila cu 0,1%.

Cele mai mari cresteri raportate la luna octombrie se observa in Romania (5,8%), Polonia (2,5%), Suedia (2,4%) si Spania (2,2%), la polul opus situandu-se Italia (-4,5%), Marea Britanie (-2%) si Cehia (-1,9%).

Romania se situeaza pe locul al saptelea in functie de avansul productiei din constructii, cu o crestere de 2,7% raportat la luna noiembrie din 2013.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *