Revista presei economice 29 aprilie 2015

Creditarea din zona euro, catre companii si populatie, a crescut prima oara in trei ani
Ziarul Financiar

Creditarea acordata de bancile din zona euro companiilor si populatiei a crescut pentru prima oara in ultimii trei ani, semn ca masurile de stimulare ale Bancii Centrale Europene (BCE) incep sa aiba efecte in economie.

Creditele bancare au crescut cu 0,1% in luna martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat miercuri BCE.

Imprumuturile din zona euro au inregistrat scaderi anuale incepand din luna mai 2012. Fata de luna februarie 2015, creditarea a inregistrat in martie o crestere de 0,2%. BCE s-a folosit de o serie de instrumente neconventionale pentru a incuraja acordarea de imprumuturi care sa alimenteze redresarea economica fragila din regiune.

BCE a inceput sa cumpere din octombrie anul trecut obligatiuni acoperite si din noiembrie obligatiuni garantate prin active. In martie, BCE a extins programul pentru a include si obligatiuni guvernamentale. Banca centrala intentioneaza sa cumpere lunar obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro pe luna, valoarea totala a programului pana in septembrie 2016 fiind de 1.100 de miliarde de euro.

 

Lupta dintre Banca Transilvania si BRD s-a mutat in ringul bursier
Capital

Actiunile Bancii Transilvania au crescut puternic in ultimele saptamani pe bursa dupa anuntarea oficiala a preluarii Volksbank si a dividendelor. Insa nu a fost singura, BRD a reusit o apreciere aproape la fel de importanta in aceeasi perioada.

Banca, sustinuta de un grup financiar european foarte puternic, Société Générale, a reusit sa treaca peste cea mai mare parte a problemelor cauzate de criza financiara si a revenit pe profit. Investitorii au reactionat bine la rezultatele pozitive, iar cotatia BRD a reusit sa treaca de pragul de rezistenta tehnica de la 10 lei dupa aproape trei ani.

Banca Transilvania pare a fi mult mai stabila pe trendul ascendent, dar siguranta nu exista nicaieri pe piata de capital. Pe de o parte, exista posibilitatea urcarii catre zona de 3 lei pe actiune, daca perceptia investitorilor ramane pozitiva asupra evolutiei viitoare. Pe de alta parte, insa, exista si posibilitatea unei corectii negative dupa data de raportare pentru dividende, catre o cotatie de 2 lei pe titlu, de la care sa reinceapa un trend ascendent. Banca Transilvania estimeaza un profit net pentru acest an de peste 500 milioane lei, complet realizabil daca ne uitam la castigurile din ultimii ani.

 

Romanii sunt cei mai dornici europeni sa foloseasca aplicatii de mobile banking
Bancherul

Romanii sunt foarte dornici sa foloseasca aplicatiile de mobile banking pentru a efectua diverse operatiuni bancare precum verificarea banilor din conturi, plata facturilor, transferuri de bani sau plati in magazine, arata un sondaj realizat printre utilizatorii de telefoane mobile. Astfel, o treime (33%) dintre romani se asteapta sa utilizeze o aplicatie de mobile banking in urmatoarele 12 luni, in timp ce un sfert (25%) deja au o astfel de aplicatie si o folosesc, arata studiul ING International Survey Mobile Banking 2015.

Dintre tarile participante la sondaj, Romania este pe ultimul loc in privinta utilizarii de mobile banking, insa pozitia este fireasca, tinand cont de clubul select din care facem parte, cu tari mult mai dezvoltate din punct de vedere economic.

Romanii sunt in topul sondajului, alaturi de turci si polonezi, si la intrebarea privind modul in care utilizarea aplicatiilor de mobile banking le-a imbunatatit controlul asupra banilor: 90% dintre ei considera ca accesul la contul bancar prin intermediul telefonului mobil ii ajuta sa-si administreze mai bine finantele personale.

 Loredana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *