Revista presei economice 12 februarie 2015

UniCredit continua extinderea in Europa Centrala si de Est
Ziarul Financiar

UniCredit, cea mai mare mare banca din Europa Centrala si de Est, vizeaza cresterea cotei de piata in regiune, in conditiile in care competitorii isi reduc operatiunile. In luna decembrie a anului trecut, UniCredit Tiriac Bank a finalizat preluarea portofoliul de clienti corporate ai The Royal Bank of Scotland (RBS) Romania, compus din peste 500 de companii medii si mari, achizitia vizand active de circa 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro.

Anterior, in 2013, UniCredit Tiriac Bank a cumparat portofoliul de retail al RBS Romania, care cuprindea active de 315 milioane euro si pasive de 230 milioane euro, tranzactia incluzand si portofoliul de tip private banking. UniCredit Tiriac ocupa pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 7,17%.

 

 Actiunile BRD si Banca Transilvania au surprins investitorii in 2014
Ziarul Financiar

Actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania au surprins placut investitorii cu randamente de pana la 11% in acest an. Castigurile aduse de titlurile BRD (BRD) si Banca Transilvania (TLV) in acest an sunt printre cele mai mari din randul bancilor din regiune. Actiunile bancilor gre­cesti, cu operatiuni si in Romania, s-au prabusit pe bursa de la Atena cu pana la minus 37%, iar bancile aus­triece Erste Bank si Raiffeisen Bank, prezente si local, si-au mai revenit in acest an, dupa scaderile de pana la 50% raportate anul trecut. In ceea ce priveste BRD, a doua banca din system, analistii se asteapta ca banca sa raporteze pierderi pe anul 2014, in conditiile in care profitul net dupa primele noua luni din an a fost de circa 20 milioane de lei, iar in trimestrul al treilea a avut o pierdere de 100 mi­lioane de lei.

In sedinta de ieri, actiunile BRD au debutat cu o crestere puternica de pana la 2%, atingand cotatia de 9,77 lei/titlu, nemaiatinsa din 2012, pentru ca apoi avansul sa se domoleasca la un plus de circa 0,7%. Estimarile sunt sumbre pentru sistemul bancar local. Pentru 2014 sunt asteptate pierderi de 4,4 miliarde de lei, desi initial pierderile erau estimate la 2,2 miliarde de lei.

 

Bursa de la Bucuresti a crescut joi cu 0,42%
Capital

Indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, a inchis joi in crestere cu 0,42% fata de ziua precedenta, iar de la inceputul acestui an cresterea este de 1,49%.

Rulajul total al pietei a fost joi de 9,48 milioane de euro, din care tranzactiile cu actiuni au totalizat 9,42 milioane euro, iar tranzactiile cu produse structurate au insumat 262.417 euro.

Cele mai mari rulaje au fost inregistrate cu actiunile Fondului Proprietatea – aproape 6,8 milioane lei si Romgaz – 3,5 milioane lei, cele mai mari aprecieri au fost consemnate de actiunile Prodplast – 13,03% si Conpet Ploiesti – 11,43%, iar cele mai severe deprecieri au fost inregistrate de unitatile de fond iFond Gold – 8,53% si actiunile Amonil – 3,9%.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *