Revista presei economice- 18 iulie 2013

Sustinere financiara pentru IMM-urile care angajeaza tineri la nivel european
 Capital

Banca Europeana de Investitii sprijina intreprinderile mici si mijlocii pentru solutionarea unei mari probleme actuale ale societatii europene, respectiv somajul in randul tinerilor.

Conform declaratiei ministrului Muncii, Mariana Campeanu, Banca Europeana de Investitii (BEI) va sustine financiar IMM-urile care vor angaja tineri prin acordarea de credite in valoare de 6 miliarde de euro la nivel european.

Ministrul Muncii recomanda intreprinderilor mici si mijlocii sa demareze procedurile necesare intocmirii proiectelor incadrate in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru a putea acesa aceste fonduri de la 1 ianuarie 2014.

Companiile straine domina cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei
 Ziarul Financiar

Conform Institutului National de Statistica, cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei sunt dominate de patru companii din energie, E-on (Germania), Mol (Ungaria), OMV Petrom (Austria), si Rompetrol Rafinare (Kazahstan), trei companii din domeniul auto, Continental (Germania), Dacia (Franta) si Ford (Statele Unite) si doar o companie cu antreprenori romani, respective retailerul Dedeman din Bacau.

Dedeman, afacerea de familie a fratilor Dragos si Adrian Paval este cea mai mare companie din nord-estul tarii (cea mai saraca regiune) cu o cifra de afaceri pentru anul 2012 de 541 milioane de euro, de doua-trei ori mai scazuta decat companiile-lider din zonele mai bogate.

Regiunea Bucuresti – Ilfov inregistreaza cel mai mare nivel al PIB/capita, dublu fata de media la nivel national, iar cea mai mare companie (OMV Petrom) are afaceri de peste 4,3 mld. euro, in regiunea centru E.ON Energie este cea mai mare companie cu o cifra de afaceri care depaseste 1 mld. euro, iar in Muntenia si in regiunea de sud-est, afacerile Dacia, respectiv Rompetrol Rafinare, au depasit pragul de 2 mld. euro anul trecut.

Certificatul energetic pentru locuinte va deveni obligatoriu din 19 iulie
 Ziarul Financiar

Certificatul de performanta energetica a cladirilor va deveni obligatoriu de maine 19 iulie, pentru toti proprietarii cladirilor care sunt in constructie, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore, iar contractele incheiate in lipsa acestui document putand fi anulate si atacate in justitie de partile contractante sau de catre terti.

Caracterul obligatoriu al acestui certificat este mentionat in Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in 20 mai in Monitorul Oficial va intra in vigoare vineri, 19 iulie.

Practic, incepand de maine, toti proprietarii sau administratorii unor cladiri sau sectiuni de cladiri vor fi obligati prin lege sa puna la dispozitia potentialului comparator sau chirias, inainte de incheierea contractului, o copie a certificatului privind performanta energetica a cladiri care va face obiectul contractului, urmand ca in momentul incheierii contractului sa predea cumparatorului certificatul energetic in original.

Deasemenea acestia vor fi obligati ca la anunturile de vanzare sau inchiriere sa ofere informatii din certificatul energetic.

Obligativitatea certificatului energetic se va aplica doar pentru locuintele unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Exceptii de la intrarea in vigoare a acestui act normativ vor fi cladirile si monumente protejate, conform legii, lacasele de cult, cladirile provizorii din zonele industrial si cladirile nerezidentiale din domeniul agricol cu consum redus de energie.

 Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *