Revista presei economice – 6 martie 2014

Grupul Rothschild se va ocupa de vanzarea Volksbank Romania
Wall Street

Grupul austriac Volksbank a contractat grupul Rothschild ca intermediar pentru vanzarea subsidiarei din Romania. Selectarea bancii Rothschild marcheaza demararea oficiala a procesului de vanzare a Volkswank Romania SA. Conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeana, banca austriaca trebuie sa vanda pana la sfarsitul anului 2017 subsidiara din Romania. In luna octombrie 2013, controlul Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.

BCE mentine dobanda de baza la nivelul record de 0,25%
Capital

Banca Centrala Europeana a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%. Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una preconizata de analisti, in conditiile in care, in luna februarie, zona euro s-a stabilizat, in timp ce cresterea economica s-a intarit. Cu toate acestea, o crestere a preturilor de 0,8% este mult mai mica decat obiectivul BCE, care vrea sa mentina inflatia sub nivelul de 2% pe termen mediu.

 

Industria si agricultura au fost principalele motoare ale economiei in 2013
Ziarul Financiar

Industria a adus doua treimi din avansul PIB de 3,5%, avand cea mai importanta contributie la cresterea economica din 2013. Al doilea motor de cres­tere a fost agricultura, datorita pro­ductiei agricole exceptionale. Exclu­zand impactul agriculturii, cresterea economica ar fi fost anul trecut de doar 2,4%, apropiata de avansul din 2012, de 2,2%, cand a fost un an agricol slab.

Cresterea economica de 3,5% inregistrata in 2013 comparativ cu anul 2012 a surprins pe toata lumea, depa­sind si cele mai optimiste estimari ale analistilor si ale autoritatilor. Acesta a fost cel mai rapid ritm de crestere al PIB din ultimii cinci ani, plasand Roma­nia in topul tarilor europene. Valoarea PIB-ului din 2013 a fost de 631,1 mld. lei (circa 143 mld. euro).

Pentru 2014 majoritatea analistilor anticipeaza incetinirea avansului PIB in jurul a 2,3%, motorul principal urmand sa fie in continuare industria, in timp ce agricultura va avea o influenta nefavorabila.

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *