Revista presei economice 11 noiembrie 2014

Unicredit Group a inregistrat un profit de trei ori mai mare in trimestrul trei din 2014
Capital

Grupul bancar Italian, Unicredit SpA, care este prezent si pe piata din Romania, a inregistrat un profit de trei ori mai mare in cel de-al treilea trimestru din 2014, depasind chiar si estimarile analistilor.

Conform Bloomberg si Reuters, acest rezultat al grupului Unicredit se datoreaza performantelor bune inregistrate pe piata interna si in Europa de Est.

Profitul net a crescut cu 80% in perioada iulie – septembrie 2014 pana la 722 milioane de euro, fata de doar 204 milioane de euro in trimestrul trei din 2013. Estimarile analistilor pentru al treilea trimestru din 2014 erau de aproximativ 493 milioane de euro.

Unicredit SpA a trecut cu success testele de stres derulate de BCE anul acesta, iar conform declaratiei directorului general al grupului, Federico Ghizzoni, obiectivul bancii este de a obtine un profit net de 2 miliarde de euro anul acesta.

 

Topul bancilor care ofera cele mai mari dobanzi la depozite
Banking News

Conform opiniilor unor analisti, decizia Bancii Nationale a Romaniei de scadere a dobanzii de politica monetara, precum si lichiditatea existenta in sistemul bancar pun din ce in ce mai mare presiune pe dobanzile la depozite si la credite.

In prezent, dobanzile oferite de banci la depozite nu stimuleaza aproape deloc economisirea.

Intr-un top al celor mai mari dobanzi oferite de banci la depozitele in lei pe 6 luni, pe primul loc se regaseste depozitul “Simplu” de la TBI Bank, cu o dobanda de 3,9%.

Pe locul al doilea se afla oferta celor de la Piraeus Bank cu o dobanda de 3,75% si apoi depozitul oferit de Volksbank Romania cu o dobanda de 3,7%.

 

Grupul bancar austriac Volksbank a anuntat pierderi in primele noua luni ale anului
Capital

Banca austriaca Oesterreichische Volksbanken AG, la care statul austriac detine 43% din actiuni, a raportat dupa primele noua luni ale anului curent, pierderi de aproximativ 230 milioane de euro, o diferenta de aproximativ trei ori mai mare comparativ cu anul trecut, cand pierderile au fost de 67 milioane de euro.

De asemenea, grupul bancar austriac nu a trecut nici de testele de stres ale Bancii Centrale Europene, care a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro.

Planul de restructurare al celor de la Volksbanken si masurile adoptate au redus activele bancii cu cinci miliarde de euro pana la 15,9 miliarde de euro.

Conform planurilor aprobate de Uniunea Europeana, Volksbanken trebuie sa vanda pachetul de 51% din actiunile pe care le detine la divizia Volksbank din Romania, pana la sfarsitul anului 2015.

 

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *