E dificil sa denumim economia stiinta

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) are o pozitie nehotarata in privinta relaxarii catitative (quantitative easing – QE). Iar presedintele institutiei nu s-a obosit sa ofere prea multe explicatii in legatura cu aceasta problematica.

Dar poate ca a venit  momentul sa analizam mai bine de ce iau bancile centrale cu QE de la cei harnici si strangatori si redistribuie celorlalti. Pentru ca statele au angajat imprumuturi pe care nu le pot duce si atunci apeleaza la hazard moral si selectie adversa ca sa salveaza datoria publica de la faliment.

QE nu este insa  singura forma de socializare a pierderilor, fiindca CE obliga toate bancile centrale din UE sa-i faca pe deponentii cu sume de peste 100.000 de euro la o banca comerciala, sa raspunda solidar cu actionarii institutiei de credit, in caz de insolventa.

Desi e neclar de ce plafonul s-a stabilit la 100.000, si nu la 56.842  ori la 27.352, 5 de euro? Si cum se face ca niste oameni care n-au apetit de risc, din moment ce au ales sa economiseasca in depozite bancare, sunt tratati ca investitorii de la fondurile mutuale? Iar cand acestia sunt asimilati cu actionarii  de ce n-au aceleasi  drepturi?!

Ca s-o spunem mai pe sleau, atat QE, cat si aceasta schimbare ad-hoc a statutului deponentilor tradeaza amprenta socialista a Uniunii Europene. Iar daca in primul caz, cel al  QE, oamenii sunt afectati in raritatea bunurilor pe care le detin, fiindca inflatia li le imputineaza, in cel de-al doilea li se spune pe de-a dreptul ca nu le mai au. Cine i-a pus sa fie bogati economisind? Nu puteau si ei sa-si traiasca viata palpitant si sa joace la ruleta?! Pentru ca oricum ar proceda tot raman fara bani…

Ca sa conchidem, nesabuinta statelor de a face ceea nu pot duce e scoasa in evidenta de masurile suprarealiste de solutionare a chestiunii datoriilor. Sa mentionam aici, alaturi de QE ori transformarea cu forta a deponentilor in investitori, si “politica” de dobanzi negative.

Iar daca ne uitam doar la aceste trei initiative e greu sa-i mai spunem economiei stiinta in contul careia se decerneaza Premiul Nobel, asa cum sunt fizica sau chimia – materii guvernate de legi clare.

Si ca sa nu lasam cumva loc de interpretari, intr-adevar, QE facuta de americani a fost la fel de pompieristica precum relaxarea cantitativa din Europa. Insa acestei masuri nu i se poate pune eticheta de “socialista”, fiindca a avut un design bine delimitat, iar cand s-a incheiat a ramas limpede pentru toata lumea ca ajustarile ce vor urma vor fi de natura structurala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *