Revista presei economice 1 decembrie 2014
Bancile romanesti vor fi testate incepand cu luna octombrie 2015
Financiarul
Inaintea intrarii in mecanismul de cooperare cu Banca Centrala Europeana (BCE), bancile din Romania vor fi supuse unui exercitiu de evaluare cuprinzator (AQR). Cel mai probabil aceasta evaluarea se va realiza incepand cu luna octombrie 2015.
Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, este de parere ca acest AQR ar trebui sa fie aplicat asupra intregului sistem. Acest test trebuie realizat in maxim cinci luni de la exprimarea oficiala a intentiei de asociere din partea unei tari, iar BCE trebuie sa se pronunte tot in cinci luni.
Romania se afla printre primele tari care si-au exprimat intentia de a intra in stransa cooperare cu BCE.
Cinteza sustine ca va fi o problema in privinta taxarii pentru ca este posibila dubla taxare in cazul marilor grupuri. Acestea sunt deja taxate de catre BCE, iar daca acest lucru se va intampla si cu subsidiarele lor din Romania aceste banci vor fi supuse unei duble taxari.
Sistemul bancar din Romania va incheia anul in pierdere
Financiarul
Dupa primele noua luni din acest an sistemul bancar din Romania a inregistrat o pierdere de 1,6 miliarde de lei, ceea ce presupune ca pe tot anul pierderea va depasi doua milirade de lei.Provizioanele masive inregistrate in trimestrul trei au dus la acesta pierdere.
Volumul creditelor de la nivelul sistemului bancar romanesc a scazut din aprilie pana in septembrie 2014 de la 22,3% la 15,33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 66,22%.
Bancile isi reduc din pierderi prin comision
Capital
De la inceputul crizei, pierderile sectorului bancar romanesca au depasit un miliard de euro. O parte din pierderi a fost acoperita prin practicarea unor comisioane ridicate la serviciile bancare.
Cele mai mari comisioane lunare de administrare a unui cont curent se regasesc la UniCredit Tiriac Bank, OTP Bank si BCR. Bancile care nu practica un astfel de comision sunt Banca Transilvania si Marfin Bank.
Cel mai ridicat comision pentru extrasul de cont este practicat de Marfin Bank (3 euro), urmat de cel al Bancii Carpatica (10 lei). Daca banci precum Volksbank, Piraeus, Credit Euro si Marfin un percep comision de interogare a soldului la bancomatele proprii, Libra Bank si Carpatica practica cele mai mari comisioane pentru acest serviciu de 1 leu pe operatiune.
Adina Apatachioae
Leave a Reply