Optimizarea fiscala, intre tehnica si abordare

Marcus Victor Grant

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Luca Dezmir mai este cunoscut si ca unul din expertii romani in inteligenta financiara si educatie antreprenoriala (“milionarul mioritic”). Cartea a fost deja apreciata de catre importanti oameni de afaceri si influentatori din Romania.

Fiind eu insumi un publisher, am apreciat minutiozitatea documentarii, stilul cizelat si notele personale ale autorului, preocupat de optimizarea nu doar fiscala. Manual de guerilla fiscala foloseste un stil fluid, prietenos, pe intelesul fiecaruia si o structura ajustata potrivit subiectului, cu un nivel mediu de complexitate. Cele 24 de capitole se desfasoara pe parcursul a cinci parti, la care se adauga o prefata, o introducere, anexe si, ce am apreciat foarte mult, o bibliografie recomandata si comentata. Volumul numara aprox. 150 de referinte (note de subsol).

Primul lucru pe care il apreciez la aceasta carte este delimitarea conceptelor care sunt prezentate, fata de cele care sunt lasate la latitudinea cititorului spre documentare. Cu alte cuvinte, este o carte ce merge pe ideea “daca nu stii de unde sa incepi, incepe de aici”. Luand in considerare ca nu am mai citit o asemenea carte, gasesc faptul ca mi-a picat aceasta in mana unul fortunat. Stiu din propria experienta ca, atunci cand incepi sa te scufunzi intr-un subiect de specialitate si descoperi imense ramificatii, ai putea avea tentatia de a scrie despre toate, sau de a le prezenta pe unele in detrimentul altora. Luca foloseste o abordare diferita intr-o maniera justificata. Aceasta nu este atat o carte de continut (adica ceva gen “100 de metode de a reduce/evita plata impozitelor, taxelor si comisioanelor”) pentru ca o asemenea abordare ar fi cazut in riscul perimarii foarte rapid, din cauza schimbarilor legislative din Romania. Din acest punct de vedere, Luca prezinta suficient de clar si realist sistemul romanesc. In schimb, milionarul mioritic a realizat o carte de strategie. El ofera principii si face o lista destul de completa a metodelor si criteriilor care trebuie avute in vedere in ceea ce priveste solutiile existente, in functie de nevoile fiecaruia. In toata aceasta prezentare, el insista pe a-l invata pe cititor sa prinda peste, nu a-i da peste. Apoi, detaliaza unele dintre ramificatiile pe care le enumera si ofera cateva exemple, pe care le completeaza cu multiple invitatii de tipul: “aici sau acolo puteti citi mai mult” si indica in mod precis cum cititorul poate gasi informatia cu precizie. Avantajele acestei abordari sunt: focusare, holism si echilibru. Luca stie ce sa scrie si ce sa nu scrie si explica asta foarte bine.

Al doilea lucru pe care l-am apreciat la Manual de guerilla fiscala este nisarea, atat din punctul de vedere al continutului constient exprimat si adresat catre cititor, cat si prin intermediul campaniei de lansare a cartii care s-a desfasurat acum un an. Exista o anumita structura psihologica, un profil al cititorului acestei carti. Luca stie pentru cine scrie si pentru cine nu scrie. Cititorul care beneficiaza cel mai mult de pe urma acestei carti nu este conturat atat prin cati bani castiga, ci prin atitudinea deschisa la metode inteligente de economisire, indiferent de pregatirea si motivele fiecaruia. Deci este vorba despre oameni care gandesc in optiuni, alternative, brese in sistem, si doreste sa se implice activ in cautarea, gasirea si folosirea lor pentru afacerea pe care o desfasoara. E o carte pentru oamenii care gandesc strategic, cunosc sistemul financiar-fiscal, il inteleg intr-o anumita masura si cauta sa foloseasca aceasta cunoastere pentru a-si servi propriile obiective, fara a incalca legile. NU este o carte pentru smenari, bisnitari, cei ce traiesc in asteptarea preamaritei pensii sau pentru cei ce vad in posesiuni o modalitate de afisare sociala.

A treia mare calitate a volumului este, in viziunea mea, deschiderea de drumuri. Autorul insusi este un deschizator de drumuri, un pionier, un intreprinzator, cu multe initiative de afaceri (si reusite si eusuate) care analizeaza ceea ce se intampla la nivel global si face o comparatie cu ceea ce este disponibil in Romania. Astfel, Manual de guerilla fiscala se deschide ca un inceput de calatorie, o preocupare de studiu, ale carei aplicatii vor da roade in timp numai pe masura efortului depus de catre cititor. Simpla citire a acestui volum este insuficienta in termeni practici, deoarece, amintesc, Luca ne invata cum sa pescuim, nu ne da peste. Conexiunile sale cu alti autori de referinta in domeniul inteligentei financiare, precum Horatiu Sasu sau Eusebiu Burcas ne arata ca aceasta carte nu este unica si ca exista o piata bine dezvoltata de specialisti in domeniul optimizarii fiscale, precum si autori autohtoni in acest sens. Chiar daca nu e nicidecum prima carte de optimizare fiscala din Romania, mi-a creat impresia ca este cea mai potrivita sa fie citita prima. Din nou voi face apel la un principiu pe care il consider important pentru autor, acela de a nu repeta ceea ce au scris altii, ci a veni cu o sistematizare a informatiilor disponibile si a oferi trimiteri valoroase. Fiecare volum din bibliografia cernuta atent la final este insotita de un comentariu util cu privire la de ce este importanta acea lucrare in contextul guerillei fiscale, ceea ce impresioneaza mai mult decat o lista exhaustiva a bibliografiei cu toate titlurile. Personal pun mare pret pe partea referentiala a unei carti de specialitate, iar aici Luca primeste un plus mare de la mine. Asa se face!

O a patra mare calitate a cartii la care ma voi rezuma o gasesc in onestitatea demersului. Atat in termeni de continut, cat si in termeni de proces. Din punctul de vedere al continutului, cartea delimiteaza clar metodele de optimizare fiscala de metodele de evaziune fiscala si argumenteaza obiectiv impotriva evaziunii fiscale, acordand o intreaga sectiune analizei acestui fenomen. Din punctul de vedere al procesului, cititorul este un impreuna-calator cu autorul in acest domeniu, impresie pe care Luca Dezmir o creeaza si o intareste prin impartasirea impresiilor si dilemelor descoperite pe parcursul documentarii si scrierii acestei carti, care de la structura la executie a cunoscut schimbari importante si justificate in continut, fara a afecta cursivitatea discursului. Se simte cum cartea a crescut organic si s-a conturat in jurul subiectului in functie de informatiile descoperite. Autorul a invatat si noi invatam odata cu autorul pe masura ce ne aminteste, pas cu pas, ca informatiile impartasite trebuie verificate si ca exista o continua dezvoltare si transformare a situatiilor pe care le descrie (cum sunt alternativele la bani, taxa auto sau energiile alternative).

Ce a facut aceasta carte pentru mine. In primul rand, mi-a oferit o extensie a cunostintelor pe care deja le aveam in domeniu – pe alocuri, am avut o senzatie de familiaritate cu unele subiecte si chiar imi venea sa il completez pe autor – volumul deci este un fel de accelerator de cunostinte si strategie, extinzand aria cunostintelor in toate directiile. In marea majoritate a situatiilor insa, informatia am gasit-o noua si foarte utila – cam 85 % din continutul cartii. Chiar si numai prin exemplele pe care le da, mi-a lamurit raspunsurile la multe intrebari pe care poate nici nu le aveam clar formulate. Apoi, mi-a oferit un ghid de incredere pentru momentele in care urmeaza sa cer sfaturi unor specialisti cu privire la metode de optimizare fiscala. Acum stiu ce sa intreb si cum sa procedez pentru a verifica in esenta calitatea informatiilor primite. Apoi, mi-a ridicat mingea la fileu din punct de vedere psihologic, pentru ca, pentru un om ca mine, care si-a infiintat propria firma de aproape 10 ani, am constientizat ca am anumte issues de-a dreptul emotionale cand vine vorba de relatia cu statul. Modul in care cartea mi-a confruntat aceste issues o percep ca fiind urmatoarea: m-a luat de manuta si mi-a explicat cum se procedeaza in relatia cu statul, m-a incurajat sa pun intrebari fara sa ma tem si fara sa ma enervez si sa perseverez in obtinerea unor anumite avantaje importante pentru activitatea mea. Cartea mi-a oferit de asemenea informatii importante cu privire la obligatii si drepturi pe care nici nu stiam ca le am si am ridicat o spranceana de suprindere nu de putine ori.

Cred ca nu sunt singurul care are issue-uri emotionale sau motivationale in legatura cu acest subiect, chit ca nu am trecut prin cine stie ce traume (controale fiscale, datorii la stat, recuperari fortat, etc.). Autorul cunoaste foarte bine acest lucru si il abordeaza lateral pe parcursul cartii, explicand cum fenomenul instabilitatii legislative in domeniul fiscal indeparteaza chiar si mari investitori de Romania, nu doar pe maruntul contribuitor intreprinzator. Astfel, se mai diminueaza ceva din frica cititorului ca “vine statul peste tine si-ti ia totul, chiar si ce nu ai”. Frica este reala si justificata, dar parte din control trece la cititor.

Titlu: Manual de guerilla fiscala. Cum sa platesti cat mai putine taxe si impozite, folosind metode in intregime legale. Editura Gordian, Timisoara, 2013. 354 p. varianta e-book.  ISBN 978-606-8763-34-5.  Versiunea in format print are 455 de pagini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *