Un exercitiu de claritate in gandirea antreprenoriala

Marcus Victor Grant

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Andy Szekely unul din cei mai importanti autori de carti de dezvoltare personala din Romania.

Dupa experienta mea de peste 10 ani in domeniul dezvoltarii personale si profesionale (incluzand clienti, formari, publicistica si comunitati non-formale de invatare), la nivel de informatie, Andy deja nu imi mai spune nimic nou prin majoritatea articolelor si cartilor sale in format tiparit, e-book si audio. Insa intotdeauna l-am citit cu interes pe Andy si pentru partea de structura/strategie si pentru partea de marketing. Ador modul in care scrie/spune ceea ce exprima. Stilul lui Andy este atat de fermecator si patrunzator incat iti intra pe sub piele si devine o voce in capul tau, odata ce te obisnuiesti cu discursul sau. Abordarea lui este una care combina ingeniozitatea cu eleganta si relevanta limbajului si exemplelor alese pentru a transmite clar si de impact idei importante si invitandu-l pe cititor la actiune.

Cartea de gandire antreprenoriala “Decizii radicale pentru oameni destepti” de Andy Szekely trateaza subiecte legate de partea superioara a piramidei nivelurilor neurologice: valori, identitate, misiune. Este una din cele mai importante carti despre valori pe care am citit-o vreodata si mi-a oferit cateva insight-uri foarte puternice de autocunoastere si functionarea mecanismelor psihologice in ce priveste valorile. Ideile pe care le transmite sunt foarte concentrate si imbracate cu exemple, metafore si exercitii, impartasite din viziunea si experienta de viata a autorului, un antreprenor incercat in afaceri.

Cartea a fost inspirata de o calatorie la mormantul parintelui Arsenie Boca pe care Andy a realizat-o in urma cu cativa ani. Timpul uimitor de scurt in care a fost scrisa (5 zile) marturiseste despre importanta revelatiei pe care Andy a avut-o si tocmai de aceea, cu atat mai mult, avem de-a face cu o lucrare de o claritate uimitoare si o profunzime care te va pune pe ganduri.

Dupa o parte introductiva sanatoasa, volumul de fata contine trei sectiuni: decizii radicale, alegeri intelepte si aplicatii practice. Impartirea este una pe care o consider si eu optima din punct de vedere editorial. Din punct de vedere tipografic, cartea mi se pare geniala. Spatierea intre randuri si paragrafe face lectura extrem de clara si prietenoasa, usor de parcurs, la care se adauga faptul ca volumul are 186 de pagini (putin sub 200) – deci o lectura ce este cum nu se poate mai potrivita pentru perioada de vara, in care romanii merg in concediu si isi fac timp pentru a-si asterne ordine intre ganduri.

Prima parte a cartii, decizii radicale este cea mai ampla si este, in fapt, o recadrare a gandirii tipice a romanului. Astfel, autorul il invita pe cititor sa adopte un nou model de tipare mentale, care muta accentul de la termenul scurt spre termenul lung, de la trecut spre viitor, de la probleme la obiective, de la lispuri la resurse, de la locul controlului extern, la locul controlului intern, de la convingeri conflictuale si limitative la convingeri ce deschid orizonturi. Separatia conceptuala pe care Andy o propune inca de la inceput este aceea ca deciziile se refera la ruperea legaturilor cu trecutul, iar alegerile la deschiderea de orizonturi pentru viitor. De obicei, a decide inseamna a renunta, iar a alege inseamna a include prin explorare. Aici, Andy explica 7 moduri in care este abordata dezvoltarea personala in general si concluzioneaza ca cea mai importanta dintre ele este modelarea. Dar, dincolo de acestea, Andy propune o a opta abordare, care porneste de la o serie de intrebari pe care le vei gasi doar in aceasta carte. Raspunsurile pe care le oferi la aceste intrebari iti pot schimba viata!

In a doua parte a cartii, Andy scrie despre cum sa faci alegeri intelepte pentru viitor. El face o serie de remarci care tin de structura tiparelor de gandire si de personalitate, explicate simplu si la obiect. Nu am intalnit o asemenea claritate si strategie pura in niciuna din sutele de carti de psihologie si NLP pe care le-am citit in toata viata! Andy introduce conceptul de ierarhie a valorilor si ofera o metoda simpla, nesofisticata, nestiintifica si la indemana oricui pentru a-si “cantari” propriile valori si a le aseza in ordine, intr-un exercitiu de autocunoastere. Astfel, autocunoasterea se contureaza clar ca o piatra de hotar a dezvoltarii personale. Andy acorda atentie si puncteaza excelent modul in care valorile pot fi ordonate diferit in contexte individuale. Mai mult, Andy ofera un model de negociere cu sine si cu ceilalti in ceea ce priveste ceea ce conteaza cel mai mult pentru fiecare: valorile si criteriile.

Andy continua demersul inceput in NLP – Calea succesului (2002) in ceea ce priveste alinierea nivelurilor neurologice si explica in profunzime in aceasta sectiune strategica si centrala a cartii cum sa iei decizii intelepte in viata pornind de la constientizarea valorilor personale. Capitolul De la ambitie la semnificatie mi-a oferit o revelatie in mod deosebit cu privire la psihologia poporului roman. Daca inlocuim cuvintele “ambitie”, “semnificatie” si “viziune” cu “comportamente”, “valori” si “misiune” obtinem imaginea unei alinieri a nivelurilor neurologice despre care Andy scria acum 12 ani.

Ultima sectiune a cartii contine un program practic pentru 30 de zile, cu scopul de a lua decizii radicale. Este vorba despre un adevarat arsenal de stimuli pentru autocunoastere si dezvoltare personala, dupa care ofera un rezumat complet al cartii, expunand ideile principale si listand metaforele, referintele si exercitiile.  Aceasta parte este cea mai valoroasa din intreaga carte si are sens ca o incununare a teoriilor si strategiilor expuse pe larg in acest volum.

Pe scurt, Andy ne pune la dispozitie mijloace pretioase de a ne schimba software-ul mental, fara sa avem cunostinte de specialitate in psihologi, coaching sau NLP. Investitia in aceasta carte este atat de pretioasa, incat ar putea fi favorabil comparata cu 1000 de ore  de training, 100 de sedinte psihologice sau 10 ore de coaching cu un expert de top. Pretul ei este unul peste medie (49 de lei), dar calitatea cartii “Decizii radicale pentru oameni destepti” este astronomica.

decizii-radicale4965797

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *