Diferenta dintre gandirea critica si gandirea competitiva, partea II

Stefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Dupa prima parte a articolului, de luna trecuta… cred ca ar fi corect sa afirm ca orice scop al gandirii competitive se incadreaza in una din cele patru categorii. Acum, insa, pentru a demonstra ca gandirea critica este o abilitate ce poate fi dezvoltata separat de gandirea competitiva/cooperativa, va voi exemplifica, pentru fiecare categorie, cazuri in care gandirea critica este folosita corect, respectiv gresit.

town-sign-822236_1280

1. Stratégii care ofera calitate.

Folosirea corecta a gandirii critice: analiza logica si strategica a realitatii cu instrumente relevante; designul criteriilor pentru imbunatatire; mentinerea unei bune comunicari intrapersonale; disponibilitatea de a se autocritica; aplicarea unei metodologii creative; folosirea unei analize multidimensionale; folosirea mai multor puncte de vedere si perspective; transformarea datelor in proceduri pe intelesul tuturor; reconfigurarea productiei produsului/livrarea serviciilor pentru a spori eficienta; reproducerea factorilor de succes; eliminarea pierderilor; reajustarea fluxului de numerar; gasirea celei mai bune solutii; (uneori) inginerie inversa; imbinarea creativa a cererii cu oferta; management de proiect; scrierea de proiecte.

Folosirea gresita a gandirii critice: analiza situatiei cu instrumente disponibile, gasirea celui mai ieftin suplinitor; determinarea si asumarea costurilor de distrugere si exploatare a resurselor folosite pentru a furniza produsul/serviciul; relocarea pietelor cu nevoi mai mari; reajustarea resurselor umane; (uneori) folosirea ingineriei inverse.

Nefolosirea gandirii critice: coruptie, mita, transformarea angajatilor in sclavi, distrugerea resurselor naturale pentru un profit imediat, inselarea publicurilor.

Folosirea alternativa a gandirii critice intr-o maniera de cooperare:

Crowdsourcing; crowdfunding; determinarea efectelor negative aduse de urmarirea cu orice pret a performantei si cresterea performantei prin programele de responsabilitate sociala; crearea unei diferente masurabile pentru resurse umane implicate in livrarea produselor/serviciilor, determinarea si folosirea factorilor-cheie pentru imbunatatirea motivatiei la locul de munca; designul unor echipe care pot lucra impreuna; inlocuirea aspectelor psihologice cheie care duc la imbunatatirea lucrurilor; mentorat; coaching; cresterea constientizarii; identificarea prejudecatilor, partinirii, autoinselarii, distorsiunii, proastei informari, propagandei, dezinformarii.

directory-396264_1280 

2. Aspirantii la semnificatie

Folosirea corecta a gandirii critice: determinarea celor mai bune canale si intervale pentru propria exprimare; argumentarea logica a problemelor critice care ar putea expune alte produse/servicii/idei ca optiuni mai slabe; sa-i pui pe ceilalti sa te recomande folosind argumente; identificarea punctelor forte si folosirea acestora; identificarea punctelor slabe si prioritizarea recadrarii lor; folosirea limbajului cu mare acuratete; crearea de asocieri pozitive pentru a favoriza pozitia specialistului; determinarea de a fi cat mai bun, pentru tine insuti.

Folosirea gresita a gandirii critice: detectarea punctelor slabe ale concurentei si lovirea acestora; reinterpretarea si reordonarea datelor dupa bunul plac; demonstrarea faptului ca ceilalti sunt mai putin inteligenti decat tine; crearea intentionata a unor situatii jenante pentru concurenta; atacul la credibilitatea cuiva.

Nefolosirea gandirii critice: a te simti atacat(a) fata de inteligenta altcuiva, esec in autoevaluare; lovirea concurentei fara niciun fel de strategie; furtul unei pozitii prin inselare; criticile sau barfele aduse la adresa celorlalti doar ca sa treaca vremea si/sau pentru a te simti mai bine in legatura cu tine; sa vrei sa moara capra vecinului pentru ca nu ai una (invidie); ciuda pentru ca vecinul continua sa-ti aminteasca malitios de cat de frumoasa e capra lui si cat de inexistenta este a lui; a tine pizma pe vecin si sa doresti ca el, cu capra, si cu toata familia lui sa moara.

Folosirea alternativa a gandirii critice, gandita intr-un mod de cooperare: alegerea membrilor familiei si a cunostintelor apropiate pe care sa contezi pentru suport; identificarea scopurilor pentru care merita sa ai incredere in colaboratori.

 

3. Expertii cei rari

Folosirea corecta a gandirii critice: evaluarea propriilor surse si folosirea lor pentru reconfigurare; modelarea tipologiilor dinamicii sistemului; analiza complexitatii printr-un amestec de adevaruri contradictorii; identificarea unei optime functionalitati; folosirea meta-analizei; oferirea de demonstratii persuasive; identificarea actorilor-cheie ce trebuie sa fie influentati; gestionarea flexibilitatii si a sistemelor deschise; crearea unor cadre de lucru pentru interpretarea datelor; structurarea de concluzii si generalizari garantate; stabilirea diferentelor care fac diferenta si reconfigurarea sistemului; imbunatatirea, avand ca referinta defectele autodiagnosticate si luand contramasuri practice; self-efficacy; crearea situatiilor de independenta; alinierea alternativelor conflictuale; structurarea unei metode creative; supervizarea fuziunilor si achizitiilor; scrierea de proiecte; intarirea disciplinei; (uneori) supravegherea/dezvoltarea organizatiilor matrice.

Folosirea gresita a gandirii critice: analiza exagerata; folosirea cadrelor de referinta limitate in analiza sistemului, privind, in special, riscurile; livrarea de sisteme puternice in scopuri lipsite de etica; crearea dependentei; coplesirea propriei persoane/organizatii cu puterea rolului (a pozitiei); trecerea cu vederea prin prioritizare greslita asupra unei probleme care se auto-replica intr-un sistem.

Nefolosirea gandirii critice: Fiecare expert trebuie sa foloseasca gandirea critica. La acest nivel, gandirea critica este inerenta si indreptata preponderent catre intelepciune.

Folosirea alternativa a gandirii critice, gandita intr-un mod de cooperare: designul unei echipe de experti; designul unor comunitati care sa se autosustina; crearea de mecanisme castig-castig-castig (toata lumea castiga, nu doar cei care sunt direct implicati); designul unor noi cadre de referinta; dezvoltarea unor noi generatii de tehnologie; designul unor sisteme de operare (si aici nu ma refer doar la Windows vs. Open Source); comunicarea efectiva cu ceilalti simultan cu gasirea de solutii la probleme complexe.

 

4. Liderii transformationali

Folosirea corecta a gandirii critice: gandirea laterala; expertiza interdisciplinara, restabilirea ordinii la nivelul pietei; restructurarea standardelor generale; inspirarea folosirii optime a resurselor naturale; pledarea pentru misiunile grupurilor/echipelor/organizatiilor; inspirarea celorlalti pentru dezvoltarea propriului potential de lider; reflectare, inspirarea eficientei proprii celorlalti; influentarea subtila a deciziilor de grup; designul cadrului de proiect; inspirarea expertilor, (uneori) schimbarea operatorilor modali; inspirarea vointei (disponibilitatii) de a servi intregul sistem;

Folosirea gresita a gandirii critice: influentarea negativa; sustinerea utopiilor; (uneori) schimbarea operatorilor modali; atribuirea unei semnificatii spirituale activitatilor economice; managementul neetic al conflictelor; imbratisarea unei filozofii [ne-epistemologica]; crearea dependentei de tehnologie; reformatarea intelegerii de simboluri; plasarea simbolurilor ca mai importante decat individul; folosirea puterii asupra oamenilor.

Nefolosirea gandirii critice: Fiecare lider trebuie sa foloseasca gandirea critica. La acest nivel, gandirea critica este inerenta si indreptata preponderent catre intelepciune.

Folosirea alternativa a gandirii critice in gandirea de cooperare: ingineria relatiilor intre culturi; mediere si negociere in conflictele internationale; folosirea puterii detinute impreuna cu oamenii.

 

Sper sa te conving, prin articolul meu intuitiv, ca folosirea corecta sau gresita a gandirii critice (si ca lipsa acesteia) este independenta de gandirea competitiva vs. gandirea de cooperare. Sper, de asemenea, ca iti va capta atentia atunci cand vei folosi gandirea competitiva.

 

Traducere a articolului “The Difference Between Critical Thinking and Competitive Thinkingde Stefan Alexandrescu, publicat initial pe Analytic Vision la 21 aprilie 2012. Copyright © Stefan Alexandrescu 2012 pentru versiunea in limba engleza. Traducere de Stefan Alexandrescu si Alexandra Ioana Mateiciuc. Copyright © Stefan Alexandrescu, 2015, pentru versiunea in limba romana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *