FED cu ochii pe Brexit. Rateaza o noua oportunitate de majorare a ratei?

Catalin CHIVU, CEO, TeleTrade

“CME FedWatch arata o probabilitate de 2% ca o modificare a ratei dobanzii sa aiba loc la sedinta de astazi si de 21% ca o majorare sa aiba loc pe 15 iulie la sedinta FOMC, care nu are programata o conferinta de presa explicativa. Exista sanse de majorare a ratei de 40% pentru luna septembrie, pentru noiembrie, de 42%, iar cea mai mare probabilitate in acest moment o are decembrie, cu 59%.

Avand in vedere cursa prezidentiala care va fi in plina desfasurare in luna septembrie, ar putea fi mai putin probabil ca Fed sa actioneze, lasand iulie sau decembrie ca optiuni mai clare.

Va fi interesant de urmarit “graficul cu puncte” in care sunt prezentate parererile fiecarui membru FOMC despre rata dobanzii si perspectivele acesteia. De asemenea, vor fi urmarite si prognozele economice, iar aceste doua seturi de informatii vor dicta, cel mai probabil, directia dolarului pe termen scurt.

Comentariile despre Brexit si includerea riscurilor ar putea cauza miscari atat pe dolarul american (USD) cat si pe lira sterlina (GBP). Stim ca membrii FOMC au declarat in nenumarate randuri ca politica monetara nu este stabilita in functie de un singur raport (fie el bun sau dezamagitor cum a fost NFP-ul din aceasta luna) dar este cert ca o majorare a ratei avea o sansa mai mare fara Brexit.

Reuniunea din iunie a FOMC se va incheia cu discursul presedintei Fed, J. Yellen, in cadrul conferintei de presa. Au existat mai multe semnale cu privire la preocuparile Fed de a nu adauga mai multa volatilitate pe piata, dar fereastra perfecta de oportunitate pentru o majorare a ratei incepe sa se inchida.

Lira sterlina, in depreciere

Perechea GBP/ USD se depreciaza in timp ce sondajele indica peste 55% pentru “leave”. Ne pot oferi indicii cotele caselor de pariuri?

Un sondaj publicat vineri seara a arat un avans considerabil pentru cei care doresc iesirea din UE:

– 55% dintre respondenti doresc iesirea UK din UE.

– 45% pentru mentinerea in UE.

– sondajul a exclus respondentii indecisi.

– nu s-a specificat cati sunt indecisi.

Unele dintre aceste sondaje de opinie lasa cateva semne de intrabare, dar este clar ca in ultima vreme numarul celor care doresc iesirea din UE este in crestere. Acest fapt se reflecta in cotatia lirei iar GBP/USD a scazut in jur de 300 pips (puncte de baza).

De asemenea, cotele caselor de pariuri incep sa se echilibreze dupa ce, initial, ramanerea in UE era clar favorita.

Betfair Exchange, un nume important in domeniu care activeaza pe o piata cu volume mari de bani si din aceasta cauza mai credibila decat unele sondaje, ofera o cota de 1.44 (aproximativ 70% procentaj de castig) pentru mentinerea in UE si 3.25 pentru iesire. Cota pentru iesirea din UE a fost in scadere in ultimele 2 saptamani de la un maxim de 6, ceea ce sugereaza o crestere a pariurilor pe Brexit. Cotele sunt asemantoare cu cele de refendumul Scotiei atunci cand rezultatul a fost clar in favoarea mentinerii Scotiei in UK. De asemenea, casele de pariuri au prognozat corect rezultatele majoritatii evenimentelor de acest gen.

Tranzactionarea forex ne ofera un mare avantaj fata de pariurile propriu zise prin modul de gestionare al riscurilor si prin modalitatile si strategiile mai diversificate de tranzactionare. Un pariu pe mentinerea UK in UE s-ar transpune prin cumpararea Gbp/Usd cat mai de jos posibil, inainte de refendumul de pe 23 iunie, cu un raport risk-recompensa foarte bun (un TP mult mai mare decat SL).

Paraseste Marea Britanie U.E. ?

Referendumul din Marea Britanie 23 iunie 2016, cunoscut sub numele ‘Brexit’ (Britain-Exit), reprezinta cel mai important eveniment politic si economic al anului.

Referitor la impactul acestui eveniment asupra pietei valutare, analistii sunt de acord ca:

– ramanerea in UE ar aduce la o apreciere importanta a lirei sterline fata de restul valutelor (minimum 10%)

– iesirea din UE este vazuta ca un eveniment devastator pentru puterea de cumparare a lirei. Majoritatea analistilor estimeaza o depreciere de cel putin 15% in urmatoarele luni, in raport cu celelalte monede.

1 LIRA = 1 EURO?

In cazul unui vot pro brexit, UBS, banca elvetiana ce detine sub administrare peste 2.200 miliarde USD, crede ca lira va ajunge la paritate fata de Euro (o devalorizare de peste 30%) deoarece estimeaza ca Marea Britanie va avea probleme sa se imprumute pentru a-si finanta deficitul de cont curent (4,7% PIB).

Nu doar lira ar avea de pierdut in cazul unui vot majoritar pro-Bexit. Este de asteptat ca si Euro sa se deprecieze in raport cu dolarul american si yenul japonez, in opinia bancilor de investitii (precum Barclays).

 

In cazul ramanerii in UE, atat lira cat si Euro ar castiga teren in fata celorlalte monede, continuarea parteneriatului comunicand unitate si stabilitate pe termen lung.

Faimosul investitor Jeffrey Gundlach a raspuns intrebarilor Financial Times si acesta este sigur ca britanicii nu vor vota pt parasirea UE: “Nu se va intimpla. Uitati-va la ce s-a intimplat in Scotia. Oamenii nu vor trage maneta pentru iesire. Nici nu cred ca trebuie sa luam in calcul acest aspect.”

In urma votului de pe 23 iunie, lira sterlina ar putea atinge minime istorice in raport cu Dolarul si Euro.

Momentan sondajele arata un echilibru aproape perfect intre britanicii ce sunt pro si contra iesirii din UE. In prezent, 47% ar vota pentru exit.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.