Ce-are a face “BrEXIT-ul” cu Romania?!

Laurentiu MITRACHE

Abia s-a anuntat rezultatul referendumului privind optiunea Marii Britaniei fata de mentinerea sau renuntarea la statutul de membru al Uniunii Europene si  Bucurestii (adica Romania, asa cum Paris, Londra, Washington sau Moscova simbolizeaza Franta, Marea Britanie, Statele Unite sau Federatia Rusa…) au adoptat un alarmant cod portocaliu. Presedintele Klaus Iohannis, cu o rapiditate nespecifica si surprinzatoare, i-a convocat de urgenta la Cotroceni pe primulministru Dacian Ciolos, pe guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu si pe sefii (tuturor?!) partidelor.

Fiind probabil informat de catre institutiile abilitate despre valul de ingrijorare care i-a cuprins pe romani, le-a transmis acestora – fara a specifica daca se refera la romanii din Romania, la cei din Marea Britanie sau la cei de pretutindeni – sa-i urmeze exemplul si «sa nu se ingrijoreze, deocamdata (!)» pentru ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu se produce imediat, ci va urma o perioada de aproximativ doi ani de negocieri.

Precizarea a fost binevenita, confirmand si adaugand greutatea opiniilor pe care televiziunile de stiri din tara si strainatate le exprimasera public anterior intalnirii dedicate de la Cotroceni, citand de fapt din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Urmarind discursul primului ministru britanic, David Cameron nu am remarcat nici o referire sau urma de ingrijorare cu privire la faptul ca «Romania va participa la negocieri» si nu formal, ci pentru a asigura protectia interesului tarii noastre si al romanilor din Marea Britanie (acestia din urma fiind printre putinii care rupti de realitatile din tara, ar putea persista in a vota in noiembrie asa cum au facut-o la alegerile precedente!) Poate ca temerile lui David Cameron privind pozitia ferma promisa de presedintele nostru la viitoarele negocieri au fost spulberate de afirmatia ca «dupa iesirea din Uniunea Europeana, Marea Britanie va ramane un partener foarte important pentru noi, va ramane un partener foarte important pentru Romania”. Ar fi putut fi insa ingrijorat de precizarea ca nu vom acorda Marii Britanii un statut privilegiat in relatia cu Uniunea Europeana si nu ne putem explica ignorarea acestei preveniri decat printr-o eventuala neclaritate sau omisiune a traducerii in engleza a Declaratiei de la Cotroceni!

In mod politicos si diplomatic, atat primul ministru cat si guvernatorul Bancii Nationale, evitand sa-si exprime deschis mirarea pentru energica reactie a presedintelui, l-au asigurat pe acesta ca “impactul Brexit-ului asupra economiei romanesti nu este mare, nu este motiv de ingrijorare si acest impact va fi gestionat fara probleme majore” si ca “impactul asupra monedei nationale este mic si gestionabil iar leul nostru nu va avea probleme”!

O consecinta greu previzibila si tocmai prin aceea remarcabila, a fost constatarea «consensului politic intre liderii politici» privind faptul ca «drumul Romaniei este in interiorul Uniunii Europene, impreuna cu celelalte state membre» precum si necesitatea exploatarii stabilitatii Romaniei si a cresterii sale economice in cadrul procesului de renegociere.  Cat de sensibila va fi Marea Britanie la aceste argumente, cum le vom exploata individual si efectiv, ramane de vazut…

Fara a ni se da detalii, Presedintele Iohannis mentioneaza ca a propus o noua paradigma privind felul in care vom aborda impreuna chestiunile legate de evolutia Uniunii Europene, unanim acceptata de cei prezenti la intalnire. Sigur, aceasta noua paradigma va trebui acceptata si de Berlin, Paris, Roma sau Varsovia dar discretia asupra continutului sau s-ar putea sa creeze dificultati ulterioare in exercitarea dreptului de autor, Angela sau Francois fiind in stare a se impauna nemeritat ca parinti ai noii paradigme!

Martor al altei epoci, daca printr-o minune I.L Caragiale ne-ar fi contemporan, nu ar fi pierdut ocazia de a produce o versiune mult imbunatatita a piesei “Conu’ Leonida fata cu reactiunea”, “Conu’ Leonida” fiind interpretat de…. ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *