BREXIT-ul si Romania

Rezultatele referendum-ului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit-ul) a ridicat o serie de intrebari in ceea ce priveste evolutia Romaniei din punct de vedere economic.  Specialistii care au analizat impactul pe care Brexit-ul il va avea asupra Romaniei au lansat o serie de idei, unele contradictorii. Situatia nu este optimista pentru comerciantii romani care exporta produsele in Marea Britanie. In acest caz, pierderile vor fi mari avand in vedere ca este a 5 a tara in care companiile romane exporta.

Opinii contradictorii apar in legatura cu felul in care acest eveniment va afecta comportamentul investitorilor. Astfel, pe de o parte se asteapta ca, in aceste conditii de incertitudine, investitorii sa isi indrepte atentia spre alte tari in curs de dezvoltare, printre care se afla si Romania. Pe de alta parte, se asteapta ca planurile de extindere si investitiile facute de companii international sa fie stopate pana ce situatia economica nu capata o directive. Investitorii pot decide sa vanda activele care prezinta un grad mare de risc in tarile in curs de dezvoltare, ceea ce ar duce in final si la o cadere a monedei nationale.

Pe termen scurt, efectul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana asupra situatiei macroeconomice a Romaniei se asteapta sa fie unul redus, avand in vedere legatura dintre cresterea economica si consumul privat, precum si faptul ca legaturile directe cu economia britanica sunt putine.

Pe termen mediu insa, efectele pot fi mai mari. Acest aspect este legat de fondurile europene ce vor fi alocate Romaniei in urmatorii ani, tinand cont de ponderea cu care Marea Britanie a contribuit la bugetul total al Uniunii in perioada 2007-2013. Totodata, daca Brexit-ul va avea un efect de slabire a Uniunii pe termen mediu si lung, efectele vor fi resimtite si de Romania.

Atragerea investitorilor spre Romania, in perioada urmatoare, este vazuta ca o oportunitate de catre specialisti. Avand in vedere stabilitatea monedei nationale pe de o parte si posibila orientare catre tarile in curs de dezvoltare, pe de alta parte, aceasta pare o oportunitate fezabila. Este nevoie insa ca investitorii sa fie atrasi catre aceasta zona prin oferirea unui cadrul legal atractiv.

Evolutia cursului valutar poate fi afectata de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ca urmare a scaderii ratei de absorbtie a fondurilor europene precum si a comertului cu aceasta tara.

Atragerea investitorilor pentru proiecte cheie este zona importanta ce necesita atentie. Printre acestea se numara atragerea unor investitori strategici in sectorul energetic al carbunelui, in aria stocarii gazelor si a energiei electrice si multiplicarea capacitatilor de interconectare cu tari vecine in vederea exportului.

Efectele Brexit-ului asupra fondurilor europene de care Romania va dispune a fost discutat si se asteapta ca nivelul acestora sa fie redus. Atentia liderilor este necesar sa fie indreptata insa spre problema coruptiei in Romania, situatie ce a fost imbunatatita de la intrarea in Uniune pana astazi dar care ramane o problema serioasa si una dintre cauzele ce determina o absorbtie redusa a fondurilor europene pentru modernizarea tarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *