Revista presei economice- 2 august 2013
Rezervele valutare ale BNR au crescut in luna iulie
Ziarul Financiar
Conform datelor furnizate de catre BNR, in luna iulie, rezervele valutare au crescut cu valoarea de 1.8 miliarde euro, ajungand la 33,3 miliarde euro, sume ce provin din alimentarea conturilor Ministerului Finantelor, a contului Comisiei Europene, precum si din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de catre banci.
Ministerul Finantelor Publice a atras in iulie 336,5 milioane euro prin emiterea de obligatiuni, suma fiind de doua ori mai mare fata de cea preconizata. Iesirile inregistrate de catre BNR au fost de 787 milioane euro reprezentate de platile de rate si dobanzi in contul datoriei publice in valuta si de modificarea rezervelor minime constituite de institutiile de credit. In conditiile evolutiilor preturilor pe plan international, rezerva de aur a ramas la 103,7 tone cu o valoare de 3,34 miliarde euro.
Romania, printre cele mai performante economii din UE
Finantistii
Conform analistului Raiffaisen Bank International, Gunter Deuber, Romania este una dintre cele mai performante economii din UE, inregistrand in primul trimestru al anului 2013, o crestere economica de 2,2%.
Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru, productia industriala a crescut cu 4,7%, productia agricola ar putea creste cu 4-5%. Restabilirea stabilitatii macroeconomie are un rol important in cresterea economica. Deficitul bugetar a scazut la 2,9% din PIB in 2012, reducerea datoriei publice sub 40% din PIB a facut ca Romania sa iasa din procedura de deficit excesiv.
Ajustarea contului curent reusita de catre Romania a fost una dintre cele mai puternice in Uniunea Europeana in ultimii ani. In 2007, acesta era de 13,4% din PIB, iar in 2013 se doreste a ajunge la pragul de 3% din PIB.
Gunter Deuber declara ca in urmatoarele 6-12 luni, guvernul trebuie sa se implice in realizarea reformelor structurale, acordul incheiat cu FMI si CE avand ca scop atragerea de investitori precum si sustinerea restructurarii companiilor si a vanzarii de active.
Cursul BNR, in crestere in ultimele trei zile
Wall Street
Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a zilei, cursul publicat de Banca Nationala a Romaniei fiind de 4,4359 lei/euro, cursul cel mai ridicat de la data de 17 iulie cand a fost de 4,4467 lei/euro.
Leul a scazut si in raport cu dolarul rata crescand cu 1,42 bani la valoarea de 3,3562 lei/dolar, precum si fata de francul elvetian, cursul de referinta situandu-se la 3,5911 lei/franc.
Aceasta depreciere a leului s-a simtit din data de 31 iulie, atunci cand au aparut speculatii privind restrangerea programului de achizitii lunare de obligatiuni de catre FED, publciarea unor date privind PIB-ul din SUA, precum si a raportului ADP privind piata fortei de munca.
Conform economistului ING Bank, Mihai Tantaru, participantii la piata asteapta publicarea datelor privind evolutia pietei fortei de munca din SUA, acest eveniment determinand deprecierea leului.
Ciprian Gabriel Raicu
Leave a Reply