Revista presei economice – 7 februarie 2014

Cosmarul bancilor: patru romani din zece isi scot toti banii de pe card in ziua de salariu
Ziarul Financiar

Obiceiul retragerii de numerar de la bancomate continua sa reprezinte grosul tranzactiilor cu carduri din Romania, in conditiile in care cei mai multi dintre utilizatori folosesc cardul doar in ziua de salariu. specialistii spun ca acest comportament alimenteaza dezvoltarea economiei subterane, estimata la 28% din PIB. In prezent, in Romania exista circa 11,4 milioane de carduri active, iar platile prin POS reprezinta 19 miliarde de lei, in timp ce retragerile de numerar se situeaza la 86 de miliarde, potrivit datelor BNR. In Danemarca, numarul de plati cu cardul per capita intr-un an este de 225, in timp ce pe piata autohtona este de doar 7,5.

In 2013,  numarul tranzactiilor realizate cu carduri Visa direct la comercianti a crescut cu 20.7% de sapte ori mai rapid decat numarul retragerilor de numerar (3%).”Cred ca pana la sfarsitul anului vom ajunge ca o tranzactie din doua sa fie facuta la comercianti cu carduri Visa”, explica Catalin Cretu, directorul regional pentru Romania si Croatia al companiei de tehnologie de plata Visa Europe.

Experienta internationala sugereaza ca exista o corelatie intre amploarea economiei subterane si numarul de tranzactii electronice realizate. De exemplu, in statele unde platile electronice sunt utilizate pe scara larga, precum Marea Britanie, economia subterana este mai redusa comparativ cu tari precum Bulgaria, unde tranzactiile electronice nu sunt utilizate frecvent. O masura recent exprimata de guvern, arata intentia de limitare a comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%. Reducerea numerarului ar putea fi una dintre conditiile importante in scaderea acesteia.

 

Mugur Isarescu: Acum este momentul sa se stimuleze consumul
Ziarul Financiar

Romania trebuie sa stimuleze acum consumul, dar intr-o maniera echilibrata, astfel incat sa ajungem la o crestere economica de 4% fara sa fie afectat “echilibrul atins cu atat de mare greutate”, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.  Noua declaratie este diametral opusa discursului de la inceputul anului 2011, cand Isarescu spunea ca “Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta.Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul” Isarescu a incercat sa explice schimbarea discursului: “In 2011 avea loc o corectie masiva, toa­te masurile lucrau sa duca deficitul de cont cu­rent de la 14% la mai putin si deficitul bu­ge­tar de la 9% la mai putin. Acum suntem jos de tot. Deficitul de cont curent a ajuns la 1% si da­ca tendintele continua se va misca spre surplus. Nu cred ca Romania trebuie sa ajunga cu sur­plus de cont curent. Deficitul bugetar este sub 3%. Atunci apare aceasta problema de stimu­lare a consumului”.

Reprezentantii FMI, oficialii romani si ana­lis­tii au recunoscut la unison ca pentru o tara ca Ro­mania cresterea economica trebuie sa fie de 3-4% pentru a reduce decalajele structurale din eco­nomie si a converge catre nivelul de trai din zona euro.

Analistii locali anticipeaza pentru 2014 o in­ce­­tinire a cresterii PIB, economia urmand sa fie sus­tinuta in continuare de cererea externa, fiind po­sibila si o revenire treptata a cererii interne. Es­ti­marile indica o crestere a economiei in jurul a 2,3%.

 

Comunicat de presa
Groupama asigura delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci

Este pentru a treia oara cand Groupama asigura sportivii romani la o competitie olimpica. Startul a fost dat in 2012, cand Groupama a asigurat lotul olimpic al Romaniei ce a participat la Jocurile Olimpice de Vara de la Londra. Groupama a continuat sa sustina performantele sportivilor si in 2013 fiind asiguratorul oficial al Festivalului Olimpic si Sportiv European, organizat pentru prima data in Romania, in februarie 2013. Groupama Asigurari este din 2012 asiguratorul oficial al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) iar valorile noastre comune, precum si convingerea ca adevaratele parteneriate sunt cele longevive, au fost motivele principale care au dus la prelungirea parteneriatului nostru, la jumatatea anului trecut.

“Groupama Asigurari promoveaza atat in Romania, cat si la nivel de grup o politica activa de prevenire a riscurilor, iar sportul, alaturi de valorile care conduc catre performanta, joaca un rol important in aceasta directie. Parteneriatul Groupama Asigurari – COSR este pentru noi un angajament pe termen lung pe care ne propunem sa-l dezvoltam continuand sa le oferim sportivilor romani siguranta de care au nevoie. Asiguram ceea ce conteaza in viata clientilor nostri si ceea ce conteaza pentru elita sportului romanesc”, a declarat François Coste, director general Groupama Asigurari.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.