Revista presei economice – 2 aprilie 2014

Platile cash vor fi limitate
Capital

Proietul de lege aprobat de Guvern prevede limitarea platilor in numerar si in randul altor operatori economici decat persoanele juridice, precum: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi. Prin acest proiect se stabileste si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar la 5.000 de lei/persoana in cazul operatiunilor de plati in numerar sau de incasari in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice .

De asemenea, sunt limitate si operatiunile de incasare in numerar efectuare de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 de lei /persoana, dar si limitarea incasarilor si platilor in numerar efectuate intre persoanele fizice, prin stabilirea unui plafon zinic de 10.000/tranzactie.

Cei care nu respecta prevederile legii primesc amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

 

Bancile sunt reticente la creditarea firmelor
Wall-Street

Bancile au retineri cand vine vorba de creditarea firmelor prin prisma gradului mic de recuperare a datoriilor de la companiilor intrate in insolventa. Aproximativ 90% din societatile in insolventa au ajuns in faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2 – 2,5% din totalul masei credale. Acest fapt afecteaza politicile efectuate de banci fata de societatile comerciale si indica nevoia la o revenire la principii de disciplina financiara mai puternice.

Intrarea firmelor in insolventa a dus la un blocaj in economie estimat la 25 miliarde euro, aceasta insemnand apoximativ 20% din PIB, de circa 140 miliarde euro.  Din cele 600.000 de companii active, 19,3% se afla in insolventa, din care 90% au intrat in faliment.

 

Salariul minim pe economie va creste semnificativ in 2014
Financiarul

In anul 2014 in Romania, salariul minim pe economie va creste semnificativ, insa va ramane scazut in comparatie cu nivelul salariului minim din alte tari din regiune. Este planificata o crestere a salariului minim de la 800 de lei la 900 de lei, dar care va avea loc in doua etape. Astfel, prima treapta prevede o crestere a salariului minim pana la 850 de lei de la 1 ianuarie 2014 si majorarea pana la 900 de lei se va desfasura de la 1 iulie 2014.

O crestere abrupta a salariului minim ar putea pune in pericol optiunile de angajare pentru cei slab pregatiti, pentru cei care au un contract de munca pe termen scurt, dar si pentru lucratorii tineri.

Se estimeaza ca impactul cresterii salariului minim aspra fiscalitatii va fi maxim. Un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contributiilor la asigurarile sociale, in timp ce fondul de salariile din sectorul public este preconizat sa creasca cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectata in mod negativ, cu implicatii in ceea ce priveste colectarea impozitului pe profit.

 

Comunicat de presa

Cresterea mai scazuta a PIB-ului, redresarea puterii de cumparare, a consumului si a importurilor- cele mai importante previziuni pentru 2014

In 2014 se anticipeaza o crestere a PIB-ului de 2,6%, sub cea de 3,5% din 2013, in special pe fondul productiei mai slabe in agricultura si a decelerarii cresterii exporturilor, datorita efectului de baza determinat de saltul de anul trecut. Se preconizeaza si o crestere a importurilor, pe masura ce se vor redresa consumul si investitiile.

Sectoarele care vor avea un impact favorabil asupra economie se estimeaza a fi segmentul constructiilor si comertul. Indicele increderii in economia romaneasca a crescut in luna februarie 2013 cu 3 puncte procentuale, atingand 97,7.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *